vrijdag 27 juli 2012

pruimen uit eigen tuin!

De warmte van de afgelopen dagen heeft een wondertje verricht! Een paar dagen geleden waren de pruimen in onze eigen boom nog keihard, vandaag zijn ze rijp!  De boom staat al sinds een jaar of 10 bij onze voordeur. We kijken er eigenlijk nooit naar om; hij draagt toch bijna niet en pruimen rapen we wel ergens anders. Die enkeling is voor de vogeltjes. Tot vandaag... de pruimen vallen opeens heel erg op, van blaadjeskleur groen zijn ze nu heldergeel en nu pas zien we hoe vol de boom ermee hangt. Tijd om de plukzak tevoorschijn te halen want met de hand kunnen we er niet bij. 



In totaal plukken we twee en een halve kilo. (Is het Reine Claude? Ik denk het wel, dat ga ik navragen bij onze buurman waarvan we destijds het, toen kleine, boompje kregen, hij heeft het boompje opgekweekt van een pit en zal vast nog wel weten welke)


We zijn 5 potten halvajam (1250 gram pruimen en 500 gr halva geleisuiker) en 4 potten pruimengelei (1 kilo pruimen met 650 gram rietsuiker) rijker. Getest op een beschuit is onze conclusie 'er is iets mis met die pruimen, ze zijn té lekker!'

donderdag 26 juli 2012

't Olde Ras in Doesburg

Vandaag brachten we een bezoek aan museumtuin 't Olde Ras' in Doesburg. Het is een Stichting ter behoud en bevordering van fruitcultuur. Ik had gelezen dat er meer dan 1500 oude, nieuwe en bijzondere fruitrassen te zien zouden zijn. Een aantal vrijwilligers ontving ons hartelijk. Ze lieten ons delen in hun enthousiasme rond het onderhoud en behoud van fruitbomen. Tussen het werken door (en dat is veel in zo'n grote boomgaard!) beantwoordden ze al onze vragen. We zagen bijvoorbeeld enorme nestkasten in de kersenbomen. Die bleken voor roofvogels te zijn, natuurlijke vogelverschrikkers om kersensnoepers (andere vogels) op afstand te houden.


We keken onze ogen uit, zóveel soorten! Op de foto een boom met langwerpige appels... Toch valt de te verwachten oogst dit jaar tegen. We dachten dat dat kwam door vorst maar gevroren heeft het daar amper. Wel is het te lange tijd onder de 7 graden geweest. Dat was in de tijd van bloesem en als het te koud is vliegen bijen niet. Weer wat geleerd.


We mochten appeltjes rapen als ze onder de bomen lagen, dat was niet tegen dovemansoren gezegd! Veel hadden een buts of waren ook al bezocht door beestjes maar ach... voor fruit geldt ook wat voor mensen geldt (zie shirt). Bij het avondeten hadden we een klein pannetje appelmoes en die smaakte ouderwets lekker! Wat appelmoes betreft weet ik sinds vandaag; hoe meer soorten appels erin zitten hoe lekkerder hij is.



In onze agenda hebben we de fruitshow genoteerd, die is op 10,11 en 12 november. Dan kunnen we al het fruit bekijken én proeven!

woensdag 25 juli 2012

theecake met koffie


Pfff, het is warm vandaag! Een dag om héél rustig aan te doen. Ook een dag om de solar cooker weer eens aan het werk te zetten. Rond een uur of 10 rijden we hem in de zon en al gauw is het 100 graden. Van alle noten die ik gekraakt had besluit ik iets te bakken, een theecake. Het is een recept wat altijd lukt, waar geen boter in zit (in plaats daarvan thee) en door de toegevoegde noten en rozijnen is ie erg smakelijk. Vandaag merk ik tijdens het maken van het beslag dat ik geen rozijnen in huis heb, in plaats daarvan gebruik ik gedroogde abrikozen en cranberry's. 

Het recept;
1 kop afgekoelde thee
2,5 kop zelfrijzend bakmeel
1 kop bruine basterd suiker
1 zakje vanillesuiker
3 theelepels koekkruiden
2 kop gewelde rozijnen (of abrikozen/ cranberry's/ vijgen/ dadels)
1 kop (evt gemengde) noten
snuf zout

Van de ingredienten roer je een beslag. Bak je het in een gewone oven dan moet je rekenen op 50 minuten op 175 graden. In de zonneoven is de tijd niet helemaal te voorspellen, de cake is klaar als hij klaar is... Wat de baktijd wel bespoedigt is de cakejes laag te houden, ik vul een muffinvorm en een bakblik met een laagje beslag en ik denk dat het duurde tussen een uur en anderhalf uur, toen waren ze klaar. De temperatuur was daarbij steeds rond de 140 graden geweest.



Het is een fijn recept, je mist de boter niet want de rozijnen houden de cake heel sappig. De kinderen willen de cake ook graag mee naar school, dan is het een soort evergreen. (Omdat mijn bruine suiker ook op was heb ik witte basterdsuiker gebruikt, normaal gesproken is de cake donkerder)

Een dag voor ijs, maar ook voor koffie (mét theecake natuurlijk). Bonen gemalen met onze eigen koffiemolen en ouderwets opgeschonken smaakt het lekkerst. Die drink ik dan natuurlijk wel 'in stijl' uit mijn (in de kringloop gevonden) oogstbeker!





dinsdag 24 juli 2012

schooltuin, pluktuin en zonnepanelen


Even naar het schooltuintje gefietst en daar waren deze prachtige bloemen! Een walhalla voor vlinders en bijen! De dagpauwoog was nog niet zo gemakkelijk te fotograferen, telkens als ik afdrukte waren z'n vleugeltjes dicht. 



Daarna hebben we tuinbonen geoogst op de Pluktuin 'de bioakker'. Bij het bedenken van ons avondmenu wil ik daar weer vaker gebruik van gaan maken. We willen groenten biologisch, dan is betaalbaarheid wel een must. Op de pluktuin geoogste groente kost ongeveer de helft van wat hetzelfde kost op de markt. Dan is biologisch heel haalbaar, het moet alleen meer mee in de planning. Nu in de vakantie is dat geen probleem natuurlijk, helemaal niet met dit mooie weer!

Wij hebben lekker vakantie maar iets 'in' ons huis heeft dat niet; onze zonnepanelen! Vanochtend zagen we al in de krant dat vandaag én morgen van zonsopgang tot zonsondergang de zon zou schijnen, 16 uren per dag! We hebben het geweten, de hele dag hoorden we de ventilatoren van de omvormers, er werden overuren gedraaid. Regelmatig keken we in de meterkast en het blijft fascineren; een elektriciteitsmeter die achteruit draait! Sinds maart van dit jaar liggen de panelen op ons dak en in de vierenhalve maand die sindsdien voorbij gingen gebruikten we ongeveer 160 KwH. Op een jaarverbruik van anders ongeveer 2000 KwH zijn we heel benieuwd naar de eerstkomende jaarafrekening!

maandag 23 juli 2012

walnoten

Nu ik overal de walnoten weer zie hangen is het tijd om de laatste noten van vorige herfst te kraken. Het is een arbeidsintensief klusje wat prima tussen de bedrijven door kan. Helemaal nu het zonnetje steeds schijnt is het geen straf met een bak op schoot en een kraker een voorraadje weg te kraken. Grappig hoe vaak er een hartje voorbij komt als een soort grapje van de natuur. Het is vervolgens wel een heel gepeuter de noot uit z'n schil te krijgen.



Een klein weckpotje staat weer klaar voor gebruik, als ik iets bak zet ik wel eens een ovenschaal met een laagje noten erin onderin de oven. Op 180 graden en dan bv 20 minuten dan zijn de noten heerlijk van smaak. Zo lekker dat ze als snack worden weggeknabbeld. Zo, m'n notenvoorraad is weer een beetje geslonken.


zondag 22 juli 2012

picknicken, apenbos en eetbare bloemen

Een heerlijke vakantiedag! Na een bezoekje aan openluchtmuseum Erve Kots hebben we gepicknickt in het zonnetje. Een gewoon broodje pindakaas maar met de billen in het gras en het gezicht in de zon smaakt ie veel lekkerder! Heel bewust hebben we eens door onze eigen provincie gereden, wat is het hier eigenlijk mooi... Als je op vakantie gaat in Gelderland doe je er van alles (voordat we er woonden bijvoorbeeld). Zodra je er woont vergeet je dat gek genoeg. Geweldig om te zien, nu ik er meer oog voor heb, dat elke boerderij een walnotenboom heeft. Wat een berg noten valt hier in het najaar op de grond! 


Op de terugweg gespeeld in het Apenbos in Lochem, aangelegd door de scouting. Daar kan wat mij betreft geen pretpark tegenop!


Thuisgekomen heerlijk gegeten, een Indiaas gerecht met linzen en aardappelen die beide in de hooikist gaar werden. Ondertussen een salade bij elkaar geplukt. De pluksla en kruiden (bassilicum, peterselie) kwamen van het schooltuintje, net als de goudsbloemblaadjes. 2 soorten rucola en komkommerkruidbloemetjes plukte ik in onze eigen tuin en de madeliefjes in het speeltuintje. Ik had nog broccolikiemen opgekweekt die erdoor konden. De sla is helemaal verorberd met als dressing een restantje zoetzuur van de courgette van gisteren. Leuk die eetbare bloemen! Het driekleurig viooltje staat op mijn verlanglijstje voor in de tuin, dat is er ook eentje die blijft terugkomen als je hem eenmaal in je tuin hebt. Onze oostindische kers heeft nog geen bloemen, die houden we nog tegoed...



zaterdag 21 juli 2012

zoetzuur

Donderdag kwam onze oudste met een mega courgette thuis, vandaag hebben we er 6 potten zoet/zuur van gemaakt. Deze zoetzuur is erg lekker, we zijn erg gewend aan augurken uit de winkel maar deze kan zich er qua smaak mee meten.

Het recept; 
2 litermaten vol courgettestukjes
2 uien in stukjes
60 gram zout

voor het vocht;
1 liter azijn
800 gram rietsuiker
2 theelepels zout
4 theelepels mosterdzaad
2 theelepels koenjit
1 theelepel mosterdpoeder

Courgette ongeschild in kleine stukjes snijden en 2 keer een litermaat mee vullen.
Uien in kleine stukjes erbij doen en 60 gram zout toevoegen. Dit 2 uren laten staan.
Uit laten lekken in vergiet, goed afspoelen en opnieuw uit laten lekken.
Overige ingredienten aan de kook brengen, 3 minuten laten doorkoken.
Courgette/ui mengsel erbij doen, pan van het vuur halen en minimaal 2 uren laten staan.
5 minuten doorkoken, dan in goed schone potten doen.


vrijdag 20 juli 2012

voetafdrukken, pruimen en vakantie!


Een vakantiedag zoals ze altijd zouden mogen zijn; niet te warm, maar één klein buitje; een dag met mogelijkheden! Zonder de structuur van school is het aan moeders de lijnen van de dag uit te zetten. Ik had bedacht dat het leuk zou zijn weer eens afdrukken van de voeten te maken. Dat is alweer een tijdje geleden en leuk om te doen. Het gekriebel van de kwast, grote hilariteit! en dan lopen over een papier. Het resultaat is grappig, van het kleinste maatje kunnen we boekenleggers maken (uitknippen en lamineren), de rest schuiven we in de fotoalbums. 


En dan wacht er nog een leuk klusje, we gaan voor nog weer eens een emmer pruimen naar de wiebelwap. Terwijl ik raap zitten de kinderen in de boom en schudden de pruimen eruit. Ik volg gesprekjes over hoe gevaarlijk dat is zo hoog en 'ik kan er niet uit!' Zoonlief begeleidt zijn beide zussen weer veilig naar de grond (daar gaan staan, hier hangen, je valt niet, ik vang je op...) Ik bedenk dan dat de computer en televisie erg trekt thuis maar dat wat ze ervaren daar in die speeltuin veel kostbaarder is. 

Wat moet iemand nou met zoveel pruimen? Van deze pruimen staan nu 13 potten pruimengelei vacuum te ploppen. Onze zoon houdt er erg van in zijn yoghurt maar belangrijker; het is 'ruilen-zonder-huilen' materiaal. Want oma maakt, samen met opa, de lekkerste jam van de wereld (aardbeien/rabarber). Zij lusten heel graag onze pruimenbrouwsels. We ruilen de potten soms om. Niet dat we anders die jam niet zouden krijgen hoor, maar we vinden het gewoon leuk...


Thuisgekomen van de pruimen hebben de jongste twee en ik met elkaar een appeltaart gebakken terwijl de oudste de pruimen ontpitte. De taart was om te vieren dat papa vandaag zijn laatste werkdag had. Het is vakantie, nu voor ons vijven!

donderdag 19 juli 2012

biologische groente


Vandeweek viel mijn oog op een artikel in de krant met als kop; 'Onmisbare voedingsstof zink is over 21 jaar waarschijnlijk op'. Het is de conclusie van een rapport van het Platvorm Landbouw, Innovatie & Samenleving, een onafhankelijk platvorm wat gevraagd en ongevraagd adviezen geeft aan het ministerie van Economische zaken, landbouw en innovatie. Door het tekort aan zink (maar ook selenium en koper) nemen de risico's voor de menselijke gezondheid en voor de gezondheid van landbouwgewasssen toe. Ik las dat het gebruik van kunstmest een belangrijke oorzaak is van dat tekort, een teveel aan fosfaat remt de opname van zink. Er wordt nu geexperimenteerd met het toevoegen van zink aan de bodem maar die mogelijkheid van toevoegen is eindig. Tot zover het inhoudelijke deel, en mijn interpretatie van het artikel...

Ik begon te rekenen; over 21 jaar is onze oudste 32 en misschien wel, net als ik toen, net moeder van haar eerste kindje. Op die manier bekeken wordt wat ik lees opeens heel concreet! Gezien dit blog zou je kunnen denken; 'maar Erna, jij wilt toch slingers ophangen?' En inderdaad; dat is wat ik wil doen. Waar ik van overtuigd ben is dat je als persoon een verschil kunt maken. Een eerste stap kan tenslotte het begin zijn van een mooie wandeling. Dit artikeltje had ik nodig om nu echt de stap te zetten voortaan biologische groente te kopen. De aardappelen, uien en knoflook kocht ik al biologisch (net als alle producten die van dieren komen zoals zuivel en af en toe vleeswaren), voor de groente gaat nu ook een knop om! 

Vanmiddag kwam onze oudste terug van haar schooltuintje met een prachtige (biologische!) oogst! Dat smaakt naar meer!






woensdag 18 juli 2012

zwerfhond?


Zij wilde best even poseren voor mijn camera, deze buurtgenote! Van haar baasje hoorde ik dat ze altijd flesjes verzamelt. In een wandeling van een half uur was dit haar derde exemplaar! Wel wil ze het papiertje er helemaal afhalen voordat ze het overhandigt. Hondepoep ergernis nummer 1? Dit hondje maakt het méér dan goed!


dinsdag 17 juli 2012

eetbare tuin en clivia

Er hangt nog heel wat oogstbelofte in onze tuin! Het is voor mij een uitdaging om onze tuin zo eetbaar mogelijk te maken. Telkens als een wens voorbij komt maakt iets niet-eetbaars plaats voor iets wel-eetbaars. Zo kun je met weinig vierkante meters best veel! En het voelt erg rijk om je tuin in te lopen met een vergiet en daar te oogsten voor bijvoorbeeld de sla (rucola, postelein, komkommerkruidbloemetjes, bloemen van de oostindische kers) En het allerfijnst; de vruchten zo van de plant eten! Het doet mijn moederhart goed als de kinderen smikkelen van bijvoorbeeld de Japanse wijnbes. De plant wordt schoon bijgehouden! Vroeger bij mijn opa en oma stond een zelfde struik bij hun regenton. Opa plukte de besjes voor mij en als ik kwam lagen ze voor mij klaar op een schoteltje op het aanrecht. Dat eenzelfde wijnbes in de tuin groeide toen wij dit huis bekeken 10 jaar geleden heeft misschien de koop ervan wel beinvloedt... De frambozen zijn eenzelfde lot beschoren; plukken én direct opeten! Gezonder kan het niet.

goudrenet

Onze goudrenet heeft flink veel appels dit jaar! We hebben hem flink gesnoeid en de takken in horizontale stand getrokken, dat lijkt te helpen! De handappel die ernaast staat heeft bijna geen appels, die heeft te lijden gehad van de vorst... maar met de goudrenetten ben ik wel blij! Dat worden appeltaarten en appelmoes.

japanse wijnbes

framboos     

tomaten (in wording

onze (straks blauwe) druiven 

bramen

En zie daar; de clivia bloeit voor de tweede keer dit jaar. Ik weet niet of het een goed teken is... voor de niet-kenners; een clivia bloeit uit armoede, hoe slechter je voor hem zorgt hoe mooier de bloem! (dat is dus echt een plant voor mij!) Dat hij nu weer bloeit komt waarschijnlijk doordat hij, op het moment dat hij buiten is geparkeerd en vergeten mocht worden, een nachtvorst te verduren heeft gehad... je ziet het niet op de foto want het is een naar gezicht; de meeste bladeren zijn bruin! Máár... de bloem is mooi! Ik vergeet de plant nu toch maar weer, zodra ik me met planten ga bemoeien wordt het er meestal niet beter op... Eigenlijk wel een rare tegenstelling, mensen zijn altijd verbaasd als ze horen dat ik niet van planten en bloemen hou in huis. Het mooist vind ik planten die bloeien voor mijn raam maar dan aan de buitenkant; stokrozen voor het keukenraam, appelbloesem voor het kamerraam, trossen druiven voor het raam, dat soort dingen. Het moet eigenlijk allemaal een beetje vanzelf gaan; daarom ook de rucola en postelein; eenmaal gezaaid komt het elk jaar terug en heb ik er geen omkijken naar.


maandag 16 juli 2012

herinnering

Als klein meisje verzamelde ik allerlei kleine dingetjes van de straat en stopte die in een potje. Knikkers, een spijker, een punaise, schroeven, centen, een kraal, dat soort dingen. Ik weet nog dat ik toen bedacht dat ik daar, als ik later groot zou zijn, van zou gaan leven. Ik zou er dingen van maken, het verkopen dat soort dingen. Toen ik groter werd  en kennismaakte met de 'echte' wereld was die fantasie verdwenen. Ik bleek niet zo handig te zijn (tenminste, dat dacht ik toen) dus leerde ik een vak en ging werken. Toch is dat verzamelen nooit overgegaan. Rommelen tussen rommel heeft een grote aantrekkingskracht op mij gehouden. De tijd dat ik in Amsterdam-Zuid woonde kon ik mijn hart twee keer per week ophalen. Op maandag en donderdag pakte ik 's avonds mijn fiets en scharrelde als een volleerd 'morgenster' mijn hele interieur bij elkaar. Ik kon het niet verdragen dat die prachtige spullen in de vuilniswagen zouden verdwijnen en keek met afgunst naar busjes die langs hetzelfde grofvuil reden en veel meer en veel grotere dingen mee konden nemen.

Nu een heleboel jaren later bedenk ik dat ik helemaal niet zo ver verwijderd ben van mijn vroegere fantasie, ik raap en raap maar nu zwerfvuil en héérlijke oogst! Ik verdien er niet mijn kostje mee maar er is wel iets waardevols aan de hand; het gevoel dat het klopt zo, dat ik trouw ben aan mijn innerlijke ik, de ik die al aanwezig was toen ik nog heel klein was!

De grijpstok voor het zwerfvuil rapen bleek ook nog eens heel handig te zijn voor het rapen van walnoten op moeilijk bereikbare plaatsen bv daar waar bramen groeien rond een walnotenboom.
Vanavond stond voor de tweede keer een sappan met pruimen op het vuur. De opbrengst is 15 potten met heerlijk sap. Het is gewoon jammer dat we genoeg sap hebben, rapen van de pruimen is zó leuk dat we misschien maar een winkeltje moeten beginnen (dan zou mijn fantasie van vroeger toch nog waarheid kunnen worden ;-)

zondag 15 juli 2012

openlucht museum

Het was een heerlijke dag, we hebben onze ogen uitgekeken! Vandaag zijn we een dag naar het Openlucht Museum in Arnhem geweest. Terug in de tijd, ervaren hoe het leven vroeger kan zijn geweest. Fascinerend om te zien hoe relatief kort geleden (50 tot 100 jaar terug) nog zo anders werd geleefd en al die kennis en ervaring nu verloren dreigt te gaan. Mijn hang naar vroeger komt weer helemaal tot leven als ik, boven aan de keldertrap in de Molukse barak uit Hoge Mierde, deze inmaakvoorraad zie staan. Ik kan me goed voorstellen hoe tevreden iemand vroeger kon kijken naar het resultaat van haar inmaken, al was het toen pure noodzaak en is het nu, voor mij, een gekozen bezigheid. Wat een rijkdom als dat ook nog eens allemaal in je eigen tuin is gegroeid!


In diezelfde barak fotografeerde ik ook deze keuken. Áls ons keukenproject nog eens uitgevoerd gaat worden staat een keuken zoals deze op mijn verlanglijstje! (net als bij mijn opa en oma...)


En toen vond ik in een winkeltje 'van toen' deze geweldige ansichtkaart! Zwerfvuil is van alle tijden, dat blijkt dus maar...


zaterdag 14 juli 2012

Pruimentijd!

Ja hoor, ze zijn er weer! Telkens als we langs de Wiebelwap reden zagen we ze al hangen, nu zijn ze zo rijp dat ze uit de bomen vallen; pruimen! Rond de hele speeltuin staan ze in allerlei kleuren waarvan de rode het mooist vind ik want die geven het sap zo'n prachtige kleur. Een kind in de boom schudt eens flink aan de takken, een emmer is daarna zomaar gevuld, als tegenprestatie rapen we een flinke zak zwerfvuil.



Het geheel gaat, alleen maar gewassen, in de sappan, aangevuld met vruchten uit de vriezer (frambozen, bessen, kruisbessen). Heel handig dat je niets hoeft te ontvellen of ontpitten, alle stevige delen blijven achter in het vergiet, de bovenste pan van de 3. Dan  kan het ontsappen beginnen. De geuren verspreiden zich door de keuken, wij hoeven alleen maar te kijken. Zo hebben we weer een mooi voorraadje pruimensap, de volgende pruimenraap ontpitten we en daar maken we dan gelei van voor door de yoghurt.





nog meer inspiratie!


Het grasveld wat je ziet op de foto is voor mij een bron van grote inspiratie! Als je nieuwsgierig bent hou dan vooral mijn blog in de gaten! Links van het veld zie je de dierenweide (van de kuikens) en aan het eind van het veld zie je een meidoornhaag, daar achter is de bijentuin. Rechts het pad wat loopt tussen het veld en onze huizen. Het veld was tot een tijdje geleden hondenlosloop gebied, het ligt nu 'braak'.



donderdag 12 juli 2012

Inspiratie en in de Zuidwijken komt het van de grond!

Een tijd geleden las ik een boek wat op mij onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Het boek is geschreven door  de in New York wonende Colin Beavan en is een verslag van zijn poging zijn ecologische voetafdruk tot nul te reduceren. Een jaar lang beschrijft hij zijn pogingen op een goed te volgen en soms hilarische manier, telkens breidt hij zijn leefstijlaanpassingen uit. Op een gegeven moment ervaart hij beperkingen die hij niet plezierig vindt. Als hij zich zou houden aan zijn besluit alleen voeding te consumeren die op een, voor een boer in een dag te bereizen afstand wordt verbouwd kan hij geen koffie meer drinken, geen rijst meer eten...
Ook andere dingen als leven zonder electriciteit is voor hem en zijn gezin te ingrijpend. Aangezien zijn voetafdruk niet nul wordt besluit hij zijn ecologische belasting te compenseren; hij begint met het opruimen en zwerfvuilvrij houden van de oevers van de Hudson river. 

Na het lezen van Beavan's boek was ik geinspireerd en dacht ik; dat wil ik ook! Hier stroomt dan niet de Hudson river maar wel de IJssel! Ik regelde een prikstok bij de SVZO (Stichting Vrijwillige Zwerfvuil Opruimers) en ruimde regelmatig op. Toen ontmoette ik twee wijkgenoten met wie ik 'In de Zuidwijken komt het van de grond' heb gestart. Met het motto 'Ik hou mijn eigen leefomgeving schoon' (en niet; ik ruim andermans rotzooi op) werden meer mensen enthousiast. Nu rapen meer dan 80 personen in onze wijk! (Met als prachtige blijk van erkenning; het groene lintje! http://zutphen.groenlinks.nl/node/84782)



maandag 9 juli 2012

nee/nee sticker

Vandaag een duurzame actie uitgevoerd, ik heb een nee/nee sticker op onze brievenbus geplakt. Dit weekend las ik dat een voordeur per jaar ongeveer 32 kilo reclame ontvangt, schrik! Eerder al hadden we een sticker maar dan een ja/nee. Huis aan huis krantjes kreeg ik wel, reclame niet. Ik had het idee dat ik veel aanbiedingen miste doordat ik die reclame niet kreeg. De reclame bezorger vertelde ik dat ik geen sticker meer had en vanaf toen kreeg ik weer reclame. De meeste folders belandden bij mij ongelezen in het oud papier. Een aantal folders bekeek ik en regelmatig ging ik met een uitgeknipte aanbieding op pad. Vaak bleek juist het product waarvoor ik de winkel in kwam lopen 'niet binnen te zijn gekomen'. Nogal frustrerend en jammer van de tijd! Heerlijk rustig nu weer die sticker, het plaatselijke krantje blader ik wel even door in de supermarkt. Overigens is de reclame van winkels gewoon te bekijken op hun site op het internet!


zondag 8 juli 2012

kuikens worden kippen

Vandaag zorgden we voor het laatst voor onze kippekuikens. We mogen de sleutel van de dierenweide nog even houden dus zouden we ze, één dezer dagen, nog even van dichtbij willen zien dan kan dat. We hebben een hoop meegemaakt in 6 weken! Het kleinste kuiken, door ons gevoerd met een pipetje, doet het nu ook prima! Of het haantjes of hennetjes zijn weten we nog niet, dat zal later vast uit hun gedrag blijken... Het is heel apart; we zagen de kuikentjes geboren worden, toen waren ze piepklein. Ze zijn in de afgelopen weken enorm gegroeid maar omdat we ze 2 keer per dag zagen is dat zó geleidelijk gegaan dat we er niets van merkten. Terugkijkend is het bijna niet voor te stellen, zoveel groter ze zijn!




zaterdag 7 juli 2012

zwemdiploma B en 'rondje uit de tuin' thee


Diploma B is een feit! Jongste heeft goed haar best gedaan en mocht thuis plakjes taart snijden... ze vallen wat groter uit dan de bedoeling was maar smaakten er niet minder goed om! Het was warm vandaag, na het avondeten zijn we nog even naar het Bronsbergenmeer gefietst. De bandjes hoefden niet meer mee en we koelden er heerlijk af. 





Nog iets anders leuks vandaag; Al een tijdje had ik het plan de juiste planten en kruiden en bloemen in onze tuin te planten om zelf 'een rondje uit de tuin thee te kunnen maken. Het bleef bij een plan, van planten vergat ik weer de toepassing of ik kon ze niet meer terugvinden tussen andere vrolijke groeiers. Vandeweek was ik bij een tuincentrum en kon ik plantenstekers overnemen. Daar wordt het al een stuk overzichtelijker van! Nu kan ik m'n planten terugvinden en mochten ze overruled worden door iets anders dan kan ik daar een stokje voor steken! Er ligt nu een verlanglijstje klaar voor vaste planten die ik graag in onze tuin wil.

vrijdag 6 juli 2012

laatste schooldag, eetbare bomen en prachtige bloemen



Het was de laatste schooldag vóór de vakantie vandaag! Het is goed dat de vakantie begint want de kinderen zijn moe. Onze jongste lag met haar hoofd op tafel bij het ontbijt, te moe om haar broodje te eten. Wat zullen ze de komende dagen uitslapen (of niet, dat is dan gek genoeg juist vaak het geval). Voor ons was het bijzonder, voor het laatst stonden we op het kleuterplein, onze jongste is kleuter-af! De laatste dag school was ook een goede reden om nu dan eindelijk eens de krultang uit te proberen en omdat mama niet zo'n held is met apparaten en papa gezellig thuis werkte was de taak snel toegewezen; handig zo'n vader!

Ik had, met mijn Pluk-de-Stad maatje en de voorzitter van de bomenstichting afgesproken een fietstocht te maken langs eetbare bomen op openbare Zutphense grond. We spraken af bij het Bongerdspad en dronken daar eerst koffie. Daarna bekeken we fruitbomen, walnotenbomen, nog meer fruitbomen en en passant ontdekten we een pruimenboom én een perzikboom! Op de foto zie je pruimen hangen (oh, als eieren...)


bongerdspad

pruimenboom

Onze oudste verraste mij met een prachtig boeket, geplukt (met permissie) op de tuin van de oma van haar vriendinnetje, ik ben geen bloemenmens maar van zó'n boeket word ik dan wel weer heel erg blij! We hebben 's avonds lekker gegourmet om het begin van de vakantie te vieren en daarna, met volle buiken nog een (warme) wandeling langs de IJssel gemaakt, een tas gevuld met zwerfvuil, de Uiterwaarden liggen er weer spic en span bij! De statiegeldflessen die we vinden zijn voor de jongste, zij heeft nog geen zakgeld maar vult zo ook een beetje haar spaarpot.




En toen kwam er ook nog een mooi boeketje van zoonlief. Nog even afspoelen in een koel bad en lekker slapen. We zijn klaar voor 6 weken vrij!