donderdag 26 juli 2012

't Olde Ras in Doesburg

Vandaag brachten we een bezoek aan museumtuin 't Olde Ras' in Doesburg. Het is een Stichting ter behoud en bevordering van fruitcultuur. Ik had gelezen dat er meer dan 1500 oude, nieuwe en bijzondere fruitrassen te zien zouden zijn. Een aantal vrijwilligers ontving ons hartelijk. Ze lieten ons delen in hun enthousiasme rond het onderhoud en behoud van fruitbomen. Tussen het werken door (en dat is veel in zo'n grote boomgaard!) beantwoordden ze al onze vragen. We zagen bijvoorbeeld enorme nestkasten in de kersenbomen. Die bleken voor roofvogels te zijn, natuurlijke vogelverschrikkers om kersensnoepers (andere vogels) op afstand te houden.


We keken onze ogen uit, zóveel soorten! Op de foto een boom met langwerpige appels... Toch valt de te verwachten oogst dit jaar tegen. We dachten dat dat kwam door vorst maar gevroren heeft het daar amper. Wel is het te lange tijd onder de 7 graden geweest. Dat was in de tijd van bloesem en als het te koud is vliegen bijen niet. Weer wat geleerd.


We mochten appeltjes rapen als ze onder de bomen lagen, dat was niet tegen dovemansoren gezegd! Veel hadden een buts of waren ook al bezocht door beestjes maar ach... voor fruit geldt ook wat voor mensen geldt (zie shirt). Bij het avondeten hadden we een klein pannetje appelmoes en die smaakte ouderwets lekker! Wat appelmoes betreft weet ik sinds vandaag; hoe meer soorten appels erin zitten hoe lekkerder hij is.In onze agenda hebben we de fruitshow genoteerd, die is op 10,11 en 12 november. Dan kunnen we al het fruit bekijken én proeven!

Geen opmerkingen: