woensdag 9 oktober 2013

appeltjesbrood

Lekkergemaakt door het blogje van Plonia waarin ze vertelt over appeltjesbrood ga ik op zoek naar een recept daarvoor. Een leuke bestemming voor die enorme voorraad appeltjes overal in huis ;-) Ik vind een recept en pas dat een klein beetje aan en dan even later... ruikt het in huis weer heerlijk naar appelbaksel! Het recept is voor een flinke voorraad deeg. Daarom vul ik, naast een ringvorm, ook nog een klein cakebakblikje. Het brood is verrukkelijk! Het houdt een beetje het midden tussen suikerbrood en appeltaart, een traktatie dus voor bij de lunch!


Zo heb ik het appeltjesbrood gemaakt;

in de éne kom meng je;
500 gram bloem en anderhalf zakje bakpoeder 

in de andere kom meng je;
750 gram fijngesneden appelstukjes
200 gram suiker
flinke hoeveelheid rozijnen (naar smaak)
1 eetlepel kaneel
(evt 175 gram gehakte hazelnoten, 
maar die had ik niet)

samenvoegen en goed husselen
(ik voegde zelf nog een scheut melk toe totdat
ik een samenhangend deeg had, 
doe niet teveel want ook de appeltjes
laten vocht los tijdens het bakken)

de broden 50 minuten in de oven op 200 graden
hoe lager je brood, oftewel hoe wijder je bakblik
hoe sneller klaar ;-)


Een volgende keer ga ik meerdere kleine bakblikjes vullen. Ook leuk om weg te geven ;-)

7 opmerkingen:

Trudy zei

Oh dat ga ik ook proberen... 'k heb nog een flinke voorraad appeltjes! Ziet er heerlijk uit hoor!

Mevrouw Pardoes zei

Ziet er heerlijk uit, ga ik ook eens maken!

bmartes zei

Dat ziet er heerlijk uit, misschien ga ik het ook eens proberen!
Heel erg bedankt voor je waterspaarder, in zo'n leuke bestempelde envelop: echt een cadeautje
Liefs,
Arja

sillie zei

heerlijk ziet deze er ook weer uit, die van de gulle aarde maakte ik ook al eens, maar dees ga ik ook een s proberen, net weer even anders :-)

Anne Marie Hoekstra zei

Oh, lekker Erna. Zelf heb ik het nog steeds niet geprobeerd. Maar ik heb zomaar twee dagen vrij, dus denk dat ik mijn dag morgen begin met kneden :-)

Ina zei

Hallo,

Ik heb er veel in appeltjesbrood. maar kan het kloppen dat er geen vocht o.i.d bij moet?
alvast bedankt,Ina

kom we gaan slingers ophangen zei

Beste Ina, inderdaad voeg je maar een klein scheutje melk toe. Eventueel kun je de appeltjes raspen, misschien is dan helemaal geen melk nodig. Proberen maar ;-)