maandag 28 oktober 2013

lucht en licht en lekker

Afgelopen weekend heeft manlief onze appelbomen eens flink onderhanden genomen! De bomen zijn geplant vóórdat we leerden dat appelbomen, voor een goede oogst, een speciale snoei nodig hebben. Een appelboom waaraan je niets doet groeit omhoog terwijl vruchten groeien aan horizontale takken. Daarbij hebben we ieder jaar veel last van spint. Nu weten we dat er lucht door de takken moet kunnen waaien en licht door de takken moet kunnen schijnen; aktie!


Want een buurtboomgaard bedenken is leuk maar de eigen appelbomen dan de vorm laten krijgen van perenbomen; daar is op z'n zachtst gezegd iets mis mee ;-) De takken zijn al groot en wijzen in de lucht, die worden gekortwiekt op de plaats waar een horizontale jonge scheut de toekomstige horizontale tak zal worden. Lucht en licht... kom maar op! We kunnen door de bomen ons huis én de lucht weer zien en nu maar wachten op een mega opbrengst volgend jaar...


En terwijl de storm buiten weer wat is gaan liggen (en in de boomgaard alle boompjes nog rechtop staan, gelukkig) heb ik allerlei binnenklusjes gedaan. 3 bakplaten koekjes met een bestemming rolden uit de oven en nu staat een pan met rozijnensoep cq watergruwel cq pareltjebrij cq krentjebrij af te koelen (het recept vind je hier) Als de schoolvakantie weer voorbij is ga ik van de handrem en doe allerlei klusjes, heerlijk vind ik dat!


Geen opmerkingen: