vrijdag 11 oktober 2013

stoofperen plukken in de stad

Het is een echt fruitjaar! Telkens als ik naar de stad fiets zie ik de stoofperen en appels hangen. vandaag is het tijd om ze te plukken. Grappig hoe het gevoel bij het plukken veranderd is de afgelopen jaren. Een tijd terug voelde ik me nog ongemakkelijk en voelde het alsof ik iets deed wat niet mocht. Nu is dat anders. Er hangt genoeg en de bomen staan op openbare grond... aan de slag!


Toch gek om te zien hoeveel prachtige vruchten al op de grond liggen, blijkbaar is niet iedereen enthousiast van 'wildplukken', of misschien is het onwetendheid? Nog regelmatig hoor ik mensen vragen 'maar dat mag toch niet?' of  'kun je die vruchten eten dan?'


Ik pluk een bodem in mijn tas zodat er voor één of meer anderen ook nog iets hangt. En die één of meer anderen ga ik tippen want stoofperen die niet geplukt worden, dat is jammer. Stoofpeertjes kun je een tijd bewaren, die spreid ik uit op zolder. De appels zijn valappels, ze hebben allemaal een plekje dus moeten snel gegeten worden. Als ik thuis een appeltje schil is ie ver-ruk-ke-lijk! Wat is er een grote variatie in smaken zeg, dat je die smaken normaal gesproken nooit proeft omdat de winkel al die rassen niet verkoopt is eigenlijk jammer! Gelukkig hebben we straks vlakbij ons huis een rijkdom aan appel- en perenrassen. We moeten nog wat jaartjes geduld hebben maar dan... ;-)

Ben je nieuwsgierig naar de plaatsen waar je in Zutphen of elders appels en peren kunt plukken? Kijk eens op pluk de stad en scroll naar je eigen woonplaats. Weet je een plukplek en staat die nog niet op de kaart? Plaats 'm dan heel gemakkelijk met in je achterhoofd; 'delen is vermenigvuldigen'. Sinds ik mijn plukplekken met anderen deel oogst ik meer dan ooit!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Super die stoofpeertjes, ik had ze inmiddels ook al zien hangen en ga dit weekend even langs met de plukstok! Fijn weekend Erna!

Trudy zei

Ik plukte ooit ook stoofpeertjes van een "openbare" boom. Voelde me nog een beetje opgelaten, vooral toen er een deur open ging aan de overkant van het park. Ik was teveel op mijn hoede... de aardige meneer bood mij een plukstok aan! Kon ik er nog beter bij, mooi toch?

Firma Fluitekruid zei

Gek is dat, he, in Nederland lijkt het alsof we het verleerd hebben, dat wildplukken. Komt ook wel door de truttigheid hier. Je hoeft maar een takje of besje of bloemetje te plukken, en er staat alweer iemand achter je ('een lul in een knickerbocker' , noemt Midas Dekkers zo'n persoon) die zegt: 'Als we dit ALLEMAAL zouden gaan doen, zou het toch een fraaie boel worden!' in andere landen is wildplukken veel gewoner. Hier zijn zoveel stomme regeltjes, dat we ze op een gegeven moment zelf al gaan invullen... Erg, eigenlijk.