donderdag 19 september 2013

bijbetalen en niets verspillen

De jaarafrekening van onze energieleverancier valt op de mat, daar ga ik eens lekker voor zitten! Met extra zonnepanelen op het dak ben ik benieuwd hoeveel we terug gaan krijgen... Ik open de envelop en lees 'x bedrag wordt binnenkort van uw rekening afgeschreven' huh? Ik lees het nog een keer, want wanneer wordt het op onze rekening bijgeschreven? Nee hoor, ik heb het goed gezien; we moeten bijbetalen. Daar wil ik meer van weten...

's Avonds spreek ik de klantenservice, samen nemen we de jaaropgave door en inderdaad; we hebben flink meer gas verbruikt dan verwacht. De verklaring is de koude winter (ja, dat weet ik nog, daar hadden we bij het aanleggen van de boomgaard flink mee te maken). Toch zit het me niet helemaal lekker, met zonneboilers, hooikist, optimale isolatie was ik van iets heel anders uitgegaan. Ik besluit ons verbruik vanaf nu beter te gaan volgen. Oudste zegt heel lief; 'dan doen we vanaf nu toch elke dag warme truien dag?' Best een goed idee. 

een afgebroken tak van de dropplant
die gaat in de thee...

Misschien toch weer meer werk maken van een gevuld houthok. In de jaren dat we hier wonen hebben we één keer hout gekocht, daarna kwam het 'aanwaaien'. Buren weten van onze houtkachel en brengen wel eens schoon hout, snoeihout, restanten hout van het verbouwen van de schuur, dat bleek afdoende te zijn voor het branden van onze kachel. Onze kachel brandt alleen in het weekend en 's avonds. Als het kacheltje aangaat wordt het in de rest van het huis namelijk langzaam koud omdat de thermostaat niet meer aanslaat. Met kinderen en huiswerk maken op hun kamers is dat niet handig, daar moeten we maar eens een oplossing voor bedenken.

En als het dan over gas besparen gaat... gisteren maakte ik een heerlijk gerecht, het recept vond ik hier. Alles, ook de pasta, in één pan met water en na 10 minuten aten we een sausige spaghetti. Niets afgieten, niets verspillen. Aan tafel kwam de vraag 'wil je dit vaker maken?' Dat gaan we zeker doen!


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een superrecept! Ik ga het morgen meteen uitproberen! Wel met veel meer groenten want ik hou echt 200 gram per persoon aan en daar voorziet het recept bij lange na niet in. Sla of komkommer er extra bij kan natuurlijk ook.

bmartes zei

Ik had precies hetzelfde met de energierekening!
Koude winter okee maar ik heb voor het eerst een droogmolen gekocht in april en sinsdien de droger niet meer aangehad.... Meer dan 400 eiro bijbetalen! Ik stond en sta nog steeds perplex.
Groetjes,
Arja
www.arjasart.l

izerina zei

Wat een tegenvaller!Hopelijk kom je er achter in welke omstandigheden je veel gas verbruikt. En of dat anders kan.

Firma Fluitekruid zei

Wat een leuke site, die Gulle Aarde. Daar ga ik ook eens kijken voor recepten.

marijke zei

Een tip om misschien je thermostaat op een andere plek te hangen, bv in de keuken? Dan blijft de rest van je huis ook warm.