zondag 22 september 2013

sprakeloos

Vandaag plukken we de appels van onze bomen... en ook gelijk nog andere oogst. Als ik het uitspreid op onze tuintafel ben ik even sprakeloos. Is dit allemaal in ónze tuin gegroeid? Wat een rijkdom en daarvoor hebben we niet veel meer hoeven doen dan aanplanten. Het zien groeien van dit alles is al een feestje, als daarna ook nog alles geoogst en straks opgegeten kan worden, dan kan ik me niet voorstellen dat we ooit niet een eetbare tuin hadden. Naast veel druiven plukken we pompoenen, frambozen, een paar bramen, een paar tomaten, een paar peertjes, pepermunt, snijbonen en 3 soorten appels. De vierde soort, de goudrenet, ligt al op zolder.


De tweede foto werd iets later gemaakt; het krat met 'Glorie van Holland', een lekkere handappel, stond er nog niet op...Naast een diep tevreden gevoel overvalt me ook altijd iets droevigs. Al die tijd hebben we gekeken naar die rijkdom aan bomen en struiken en nu is alles afgeplukt, het seizoen van oogsten loopt weer op zijn eind... En al vind ik herfst en winter heerlijke seizoenen, houd ik erg van koud en onstuimig weer, de bedrijvigheid van de oogsttijd vind ik ook ontzettend fijn! Straks komt de tijd van bezinning, van plannen maken, van 'uitrusten'. Het oogstseizoen zit dan gelukkig nog in potjes; zo kunnen we er van blijven genieten!5 opmerkingen:

Firma Fluitekruid zei

Dat ziet er mooi en lekker uit! Ja, hierna wordt het toch weer wat meer afzien. Ik hou van de herfst, verheug me al weer op stoofpotjes, erwtensoep en een knetterend vuur in het potkacheltje. Maar ik hoop niet dat het weer zo'n lange winter wordt als de vorige, want dan denk dat ik dat ik er toch toch een geldverslindend, Co2-rijk weekje Sevilla tegenaan ga gooien... :-)

meiske zei

inderdaad een enorm rijkdom. Ik zou willen dat mijn tuin ieets groter was zodat ik ook wat meer kan aanplanten. Het zien groeien geeft zoveel voldoening. En is bovendien leerzaam voor mijn manneke van 4 jaar.
In de herfst ga ik me eens wat meer inlezen in kleine moestuintjes en wat eerder beginnen met planten.

Anoniem zei

Wauw! Heerlijk van genieten!

izerina zei

Dat is zeker een mooie oogst. En vers smaakt altijd beter.

Anoniem zei

Wát een rijkdom!

Wat is moeder aarde gul dit jaar.