maandag 9 september 2013

rondje door een al heel eetbare tuin

Mijn ochtend begint... met een rondje door onze tuin. Kijk maar eens mee; Hier zie je onze blauwe druiven. We hebben ze op 2 plaatsen in onze tuin, ze groeien op het dakje van ons houthok en ze groeien aan de zuidmuur. Daar gaat een rank over de balk van de schommels. Zoon zie ik regelmatig z'n spierballen trainen, hij trekt zichzelf met z'n armen omhoog in de touwen tot hij de druiven van de trossen kan happen ;-) Nog eventjes en ze zijn klaar om druivensap te maken.


Aan het hek hangen een aantal pompoenen als hekversiering mooi te zijn. Hier zie je 3 pannen pompoensoep ;-)3 appelbomen torsen een groot gewicht. Op deze foto een toekomstige appeltaart ;-) De boom moet het nog even volhouden want in oktober kunnen goudrenetten geplukt worden. Wat je niet ziet is dat om de stam een spanband zit die de boom recht trekt. De oogst hangt vooral aan één kant van de boom en dat zijn nogal wat kilo's. In het voorjaar gaan we de boom snoeien met de kennis die we hebben opgedaan in de Buurtbongerd. Restaureren zeg maar, want de afgelopen jaren is de boom vooral zijn eigen gang gegaan...


Elke dag een bakje bramen van een doornloze braam;


En een alternatieve voorraadkast. De uien hangen te drogen aan draadjes die daar zijn gespannen om ander eetbaars (bessen) tegen de muur te houden. Het is een zuidmuur dus dat drogen gaat goed zo.


Deze spinazie is superhandig in de tuin, net een extra aanvulling in een pasta of als er eigenlijk nog wat groente tekortkomt;


Achter de bonenstaken wachten frambozen om geplukt te worden;


De tomatenplant legt z'n tomaten op het buxushaagje, de oogst is genoeg om af en toe van te snoepen.


En hier wat groente voor vanavond. Het aardappelschilbakje is nog gemaakt door mijn opa. Ik heb er een stuk of 10 van die voor allerlei verzamelwerk worden gebruikt. Ik voel me een rijk mens als ik zie wat er groeit in onze eigen tuin. Die tuin is trouwens helemaal niet reuzegroot maar bestaat uit 3 kanten doordat we in een hoekhuis wonen. Door de ruimte te benutten en ook de hoogte in te gaan (hekken, muren, bonenstaken, aardbeientoren, potten) is de opbrengst toch groot. Ieder jaar komt er weer iets bij en dat is erg leuk om te doen!


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk om te zien Erna, zo'n rondje door je tuin!

jente zei

Erg leuk om te zien allemaal. Je hebt een mooie opbrengst en leuk dat het gewoon uit je eigen tuin komt!

Hier ook plannen aan te pakken.. oude sering en roos eruit, pruimenboom en stoofperen erin. Te grote pollen planten weg, bosbessen erin. En nog wat plannetjes.. Ben helemaal enthousiast geworden nu ik het boek De eetbare tuin van Alys Fowler in huis heb... veel tips en mooie foto's.