dinsdag 29 januari 2013

nostalgie, consuminderen en besparen

De bodem in de emmer met wasmiddel is weer in zicht... aan de slag voor een nieuwe voorraad! Uit mijn voorraadkast duikel ik een heel oud stuk sunlight zeep op. Zó antiek, het zou niet misstaan in een museum! Een heleboel jaren geleden kwam er een flinke voorraad van deze stukken zeep naar mij toe. Tuurlijk jammer om weg te gooien maar wat moet je er wel mee? Zelf wasmiddel maken deed ik toen nog niet. Opruimen dan maar achterin een kast voor wie weet... De vergeten stukken zeep komen nu goed van pas. Ze komen uit de erfenis van oma van manlief. Van mijn schoonmama hoor ik dat ze niet beter weet dan dat er een grote voorraad sunlightzeep in huis was, net als veel lucifers. Met de ervaring van de oorlog hadden veel mensen dat groot ingeslagen. Uit een boek van Maarten 't Hart 'het roer kan nog zesmaal om' komt het volgende citaat; 

Jarenlang kon ik niet onder de twijfelaar kruipen waarin mijn zusje en ik sliepen, omdat grote kartonnen dozen eronder opgestapeld lagen. Toen brak de Korea-oorlog uit. De dozen werden nog wat dichter tegen elkaar aan geduwd, zodat er plaats ontstond voor nieuwe dozen met Sunlight-zeep erin. ('t Hart, 1984, p. 201) 

Daaraan moest ik denken toen ik de zeep stond te raspen...

sunlight zeep in een bedje van soda...
Bij de geraspte sunlight doe ik de voorgeschreven hoeveelheid water en zachtjes gaat de pan op het vuur (het recept voor het zelf maken van wasmiddel vind je hier). De keuken vult zich  met herinneringen... die geur! Die ken ik nog van toen ik heel klein was. Het ruikt naar groene zeep zoals opa en oma vroeger in de keuken 'zand-zeep en soda' bakjes hadden staan. Daarbij hoort een kruk voor de granieten wasbak en een schortje en dan lepeltjes afwassen... zucht, wat een warme herinnering!


Ondertussen staat een nieuwe emmer met wasmiddel af te koelen op het aanrecht. Hij  is niet wit zoals anders maar geel... nou ja, in de winkel koop je wasmiddelen ook in allerlei kleuren. Het voelt bijzonder, betaald uit de portemonnee van grootmoeder, toen bestemd voor borstrokken worden nu spijkerbroeken ermee schoon! Het goede van vroeger in de tijd van nu!

En zo consuminder ik nog even door... bij het nakijken van het zaaigoed wat ik nog in huis heb kom ik een zakje wortelzaad tegen met uiterste houdbaarheidsdatum 2010. Weggooien is zonde maar... we willen toch ook wel heel erg graag dat er straks iets te oogsten is in onze tuin. Het zou verkeerde zuinigheid zijn om deze zaadjes uit te zaaien en geen of miniworteltjes te zien opkomen. Dan zijn ze voor de vogeltjes... Oudste maakte vandeweek een vogelhuisje (waarvan op de foto de benedenverdieping). Daar liggen de zaadjes droog. Misschien wat verwarrend voor het vogelvolk; wel zaadjes, geen vogelverschrikker? 


Om nog even verder te borduren op mijn blogje van gisteren. Om gas en electriciteit te sparen is het soms handig een hulpmiddel te hebben. Zo douchen wij in de zomer met warm water uit de zonneboiler 'warm gemaakt door de zon', buiten de zomer moet de cv voor ons aan het werk. Niet te lang douchen dus! En daarbij helpt zo'n zandlopertje. Draai 'm om als je de douche aanzet en als het lopertje leeg is... doe je de kraan uit! Ik heb 2 van deze zandlopertjes ongebruikt in de kast staan. Heb je interesse in zo'n zandlopertje? Laat dan een berichtje achter of mail me even op het mailadres wat je hiernaast ziet staan. 

alle beetjes helpen!

2 opmerkingen:

Danielle zei

Ik ben al een tijdje op zoek naar zandlopers voor de douche, dus ik zou er wel blij van worden!

Becca zei

Ik zou heel blij worden van een zandlopertje. De puberkinderen willen nog wel eens veel te lang poedelen.