woensdag 10 juli 2013

omdenkoverdenkingen

Omdenken is een leuke activiteit! Een uitdaging ook. Aan dingen die je moedeloos maken of geirriteerd een draai geven waardoor je erom kunt lachen. Omdenken betekent trouwens niet 'accepteren' maar wel met een positief gevoel komen tot een oplossing...

Gisteravond fietsten we nog even naar Zutphen's plaatselijke meertje, in de volksmond 'het Gat van Roelofs' of  'het Gat' genaamd. Het is een plas die is ontstaan toen zand nodig was voor de aanleg van de Nieuwe IJsselbrug en we zijn heel blij met die plas! We wonen aan de goede kant van de stad; onder het viaductje door, nog een zandpad en dan duiken maar. Het is lekker rustig na het avondeten, veel mensen zijn alweer vertrokken en... dat is ook te zien!

'het was héérlijk weer vandaag, dat kun je zo zien!'

'Fietsen jullie maar vast door, ik maak even een foto'. De ultieme uitdaging is om wat ik hier zie om te denken. En ja hoor, dat lukt! Op deze foto kun je namelijk zien hoeveel mensen genieten van het mooie weer en dan lekker komen zwemmen in 'het Gat'! (Hier mist de prullebak maar op plaatsen waar die wel staat is het beeld hetzelfde...)

We strijken neer op een plek aan het water, ik heb een thermoskannetje met koffie en een boek van Deepak Chopra bij me. Veel beter kan het niet! De kinderen zwemmen en mijn gedachten nemen de vrije loop. Hoe zal het straks mijn kinderen vergaan? Als je in een groep bent is het dan 'cool' om je afval te laten slingeren? Of ga je juist trots zijn op je eigen norm? Wat wordt je plekje in de groep en kun jij misschien het verschil maken? Gelukkig ben ik zelf ook puber geweest en weet ik ook hoe dingen werken en óók dat je diepste overtuiging altijd weer boven komt drijven, ook als je hem tijdelijk even 'vergeten' was ;-)

Wat dit veld betreft; er wordt dagelijks keurig opgeruimd. Een dag later is er niets meer van rommel te zien. En zoals zo vaak; elk nadeel heb z'n voordeel. In mijn fietstas gingen 2 lege statiegeldflessen; zakgeld voor jongste ;-)


6 opmerkingen:

izerina zei

Dat laatste is zeker omdenken.

Vlijtig Liesje zei

Wat een zootje! Maar je hebt er een leuke foto van gemaakt. En dat is natuurlijk weer positief.

Anoniem zei

hoewel mijn dochter altijd enig zins moppert op mijn groene gedrag,omdat ze het soms erg genant vind, heeft ze toch dingen van mij overgenomen ,zoals als er iets op straat naast een prullenbak ligt het oppakken en erin gooien, natuurlijk liever niet als ik er bij ben maar toch, goed voorbeeld doet gelukkig toch volgen.

Sandra zei

Welja. Pubers.
Mijn 13 jarige dochter ging een tijdje geleden op de speelplaats papiertjes oprapen en in de vuilbakken gooien omdat ze vond dat het niet meer kon.
De andere kinderen vonden dat ronduit belachelijk en stom en onozel en hadden gezegd: 'Stom daar mee jong!' Toen ik dat vertelde tegen de leerkrachten was dit normaal pubergedrag en moest mijn dochter dat maar niet meer doen in de toekomst. Jammer!

Inenomdekas zei

Als we teruglopen van de moestuin raap ik altijd het afval langs et pad op en neem het mee naar huis.
Het gekke vind ik dat er 3 huizen langs het pad staan waarvan de bewoners het afval niet oprapen...

Anoniem zei

misschien hebben die bewoners al jaren het afval opgeraapt en zijn ze het een beetje zat om altijd maar de rommel van een ander op te ruimen