donderdag 11 juli 2013

jam maken, nu!

De potten en pannen rammelen dagelijks op het fornuis. Nu zijn het kruisbessen die veranderen in jam! Kruisbessen heten in de Achterhoek ook wel 'stekkebessen' en die naam klopt; mijn armen zien er niet uit, zoveel schrammen. Dat zegt wel wat over hoe lekker deze jam dus is; ik heb het er graag voor over ;-)


Als ik bezig ben met inmaken ervaar ik heel vaak 'flow'. Flow heb je als je alles om je heen vergeet en helemaal opgaat in iets wat je leuk vindt. Als ik er eens over na denk betekent flow eigenlijk dat je helemaal in het 'nu' bent. Je denkt niet aan wat komen gaat, ook niet aan wat is geweest maar hebt je aandacht helemaal bij waar je op dat moment mee bezig bent. Wegen, afpassen, uitkoken, vullen met als hoogtepunt het ploppen van de dekseltjes. Dan nog een labeltje erop en met een heel tevreden gevoel de potjes bij de voorraad opbergen. Zo eenvoudig is het! (Nou ja, eenvoudig, zeer geregeld met het zweet op de rug...)


Kan ik het ene moment nog denken; help wat moet ik nog veel doen (plukken is leuk maar wat daarna komt moet ook!) Als het dan klaar is wacht ik vol ongeduld op de vruchten die nog komen gaan.


Deze Loesje liet iemand me vandaag zien; laten we regelmatig om ons heen kijken en vooral vaak die dingen doen waar we flow bij voelen!



3 opmerkingen:

Anoniem zei

JA, die flow ken ik! Ik kreeg zure kersen van mijn buuf en heb die vandaag tot drie potjes jam omgetoverd!

Krappe Kas zei

Heerlijk...stekkebèzenjam! ;-)

ella zei

Wat een jeugdsentiment. Thuis werd er ook altijd kruisbessenjam gemaakt en niet te vergeten de bramenjam.