dinsdag 2 juli 2013

oogsten, inmaken en bewaren

Ik voel me erg bevoorrecht! Ik mag ieder jaar oogsten in iemand anders zijn tuin en wel... rode bessen en frambozen ;-) Terwijl ik bezig ben hoor ik alleen fluitende vogels en even later klepperende ooievaars en een boot die door de IJssel vaart. Ik krijg er een brok van in mijn keel. Is dit Zutphen, is dit echt een stad? Ja, dit is Zutphen!

Ik pluk een flinke emmer vol rode bessen... 

de frambozen eten we gelijk lekker op 

... het past nét in de sappan! Zó handig met deze pan is dat er geen besjes gerist hoeven te worden, even wassen volstaat. Het is alweer een tijd geleden dat ik met de sappan in de weer was maar net als fietsen verleer je dit niet. Het is een volcontinu bedrijfje. Potten uitkoken met soda, pan vullen, aftappen, wegen, 65% rietsuiker erbij, nog even koken, potten vullen en dan genieten van het vacuumploppen van de deksels. Het resultaat mag er zijn; 12 potten heerlijk bessensap!


Op zolder ligt ondertussen salie te drogen. 't Is een lekker bezig dagje zo, de eerste potten voor de nieuwe voorraad zijn weer gevuld; een prettig gevoel!


2 opmerkingen:

Becca zei

Hier heb ik nog geen bes of framboos rijp gezien helaas! Ik wacht met smart!

Inenomdekas zei

Hier in het noorden nog geen kleur aan de bessen en frambozen. Alleen de kruisbessen beginnen te kleuren...

http://inenomdekas.wordpress.com/2013/07/03/woordeloze-woensdag