vrijdag 12 juli 2013

het beste van beide

Ik word nieuwsgierig van een kop op een tijdschrift; dat ga ik eens lezen! Het woord  'kwakzalverij' belooft niet veel goeds in die zin dat ik me de toon van het artikel ongeveer kan voorstellen. Tijdens het lezen voel ik mijn hart sneller gaan kloppen, de toon raakt me op een niet aangename manier en ik voel dat ik behoefte heb er iets tegenover te zetten. Met als reden? Dat ik compleet anders kijk naar de geneeswijze, in mijn geval homeopathie, die hier wordt afgedaan als 'kwakzalverij', ik heb er namelijk zéér positieve ervaringen mee! Wat mij betreft zou het woord 'alternatief' geevalueerd moeten worden. Voor mij is homeopathie een net zo eerste keus als de reguliere gezondheidszorg. Wat zou het mooi zijn als ze het beste van elkaar zouden benutten in plaats van afwijzen... Als kampen tegenover elkaar staan heb je het gevoel dat je moet kiezen maar wacht eens... je kunt het beste van beide benaderingen toepassen!


De schrijver van het artikel verbaast zich erover dat zoveel intelligente mensen een homeopaat bezoeken. Nou denk ik dat kiezen voor een alternatieve geneeswijze niets te maken heeft met intelligentie, wél met gezond verstand ;-) Sinds ik, met mijn gezin, een homeopaat bezoek is mijn visie op gezondheid helemaal veranderd (en dat is heel wat, gezien mijn reguliere gezondheidszorg achtergrond), mijn 'verstand is gezonder geworden'. In mijn gezin was sprake van astmatische klachten (waarvoor kind al de maximale dosering pufjes kreeg) en eczeem (terugkerend, ook na smeren van hormoonzalf). Na een uitgebreide intake bij onze homeopaat konden we naar huis met homeopathische middelen én met voedselrichtlijnen, ik kreeg plotseling zicht op de mogelijke oorzaak van de klachten. Het herstel van mijn kind kwam vervolgens van binnenuit, het herstellend vermogen van het lichaam zélf werd aangesproken. Kind heeft, werkelijk waar, nóóit meer een pufje nodig gehad en de eczeem verdween (na eerst te verergeren) als sneeuw voor de zon. Pakjes en zakjes (met hun E-nummers), witte suiker en varkensvlees zijn voorbeelden van producten die sindsdien zoveel mogelijk van ons menu zijn verdwenen. Bij een pijntje of koorts grijp ik niet meer zo snel naar een paracetamol maar is, als het enigszins kan,  'het lichaam rust geven' het medicijn.

Wat ik daarvan geleerd heb? Dat je, als het je gezondheid betreft, veel meer zelf regie kunt nemen. Voed je lichaam gezond, leef verstandig, je hebt meer invloed op je gezondheid dan je zelf denkt! En de oplossing hoeft niet altijd uit een potje of tube te komen, de oplossing zit heel regelmatig in je eigen besluit. Als ik de persoon die dit artikel schreef een spiegel voor zou houden zou ik terugblaffen. Verhalen over missers zijn er aan beide kanten, alternatief en regulier.  Maar waarom niet met elkaar in gesprek gaan en de goede kanten van beide benaderingen belichten? Ik ben bevoorrecht met een huisarts die weet dat we ook de homeopaat bezoeken en een homeopaat die weet dat we ook reguliere artsen bezoeken. Daar hoef ik me niet voor te verantwoorden, dat is een feit! Beide zien ze ons niet vaak en ik hoop dat dat zo mag blijven.

Wil ik nog wel iets zeggen; voor iedereen die nu leest en denkt; jij hebt makkelijk praten want mijn verhaal is heel anders. Begrijp me goed, je hebt als mens ook veel níét  in de hand en ik ben de eerste die dat beseft! Maar als je eerste reflex is; 'ik voel me niet oké, iemand moet me helpen' dan is het echt verrijkend om de blik eens op jezelf te richten. Je hebt op veel dingen zeker invloed en die invloed... kun je benutten!

4 opmerkingen:

Vlijtig Liesje zei

Op zich dus een goed artikel, want het roept iets op!

vlasje zei

Ben het globaal met je eens, maar zoek wel naar evenwicht. Voor chronische klachten en huis-, tuin- en keukenkwaaltjes is homeopathie (en sommige andere geneeswijzen) prima. Bij heftiger ziektes is het een goed aanvulling. Een goede combi het ideaalst, maar moeilijk te verwezenlijken in de praktijk. Doktoren (regulier) hebben ook vaak maar een beperkte blik, volgen standaardprocedures en weten weinig van bv voeding. Er wordt meer gegokt dan je lief is en de werkelijke oorzaak wordt vaak niet aangepakt. Altijd lastig om dan je weg te vinden.
Fijn weekend!

izerina zei

Jammer,dat er zo weinig samenwerking is.De vereniging tegen kwakzalverij scheert alles,wat niet regulier is over één kam. Gelukkig is er tegenwoordig veel informatie. En beroepsverenigingen,waar alternatieve genezers zich bij kunnen aansluiten.

ella zei

Prima blog, sommige zaken vooral de meer chronisch lijkende problemen kun je samen met een homeopaath goed oplossen door aanpassingen in je leefstijl of eetpatroon.