zondag 11 november 2012

fruitshow bij 't Olde Ras' en Sint Maarten...

Het stond al heel lang in mijn agenda; dit weekend is er fruitshow bij t Olde Ras in Doesburg. Er worden oude fruitrassen getoond én je mag de oude rassen proeven! Overweldigend al dat fruit en wat is het prachtig tentoongesteld, complimenten voor alle vrijwilligers die t Olde Ras bemannen! Op onderstaande foto's krijg je een indruk. Volgend jaar zal ik vantevoren reclame voor ze maken want dit moeten veel meer mensen komen zien... én proeven!
Lange tafels met allerlei appelrassen...


...en daar is ie weer, de Groninger Kroon! Nu kunnen we hem proeven; friszuurzoet


en dan rijen perenrassen...


een megagrote peer (wel een pond!) naast een ieniemienie peer, luisterend naar de naam 'zwijnenkeutelpeer'. Voor de naam zou ie leuk zijn in de bongerd maar je moet wel héél veel schillen voor héél weinig peer!


We wandelen nog buiten door de boomgaard, er zijn  fruitbomen te koop, vrijwilligers laten ons zien hoe bomen geent worden en de kinderen weten de weg... ze scharrelen door de gaard en komen met een aantal valappeltjes aangelopen, die mogen we meenemen; Op dit moment rolt er een 'oude-appel' taart uit de oven...


En dan is het vandaag Sint Maarten! Vorig jaar vierden we Sint Maarten in het Hoge Noorden. Op vrijdag, gelijk uit school, stapten we in de auto en rond schemering gingen onze lampjes aan en liepen we door de straten waar ik als kind ook liep, al liedjes zingend! Doordat het dit jaar schrikkeljaar is sprong Sint Maarten de zaterdag voorbij naar zondag. In mijn geboortedorp vieren ze daarom Sint Maarten dit jaar op maandag... helaas voor ons! Dan zijn we dinsdag niet op tijd terug voor school... In Zutphen is het Sint Maartenfeest maar klein, weinig mensen kennen het en nog minder mensen doen er aan mee. Gisteren waren mijn ouders op bezoek, we hebben de lichtjes aangestoken toen het ging schemeren en achter elke deur (schuur, gang, kast) stond een opa of oma of vader of moeder en werd er gezongen. Zo hadden we tóch nog een beetje Sint Maarten!

onze lampionnen; trommeltjes met gaatjes erin gespijkerd...
2 opmerkingen:

Trudy zei

Leuk te lezen! Hier in de tuin staat een appelboom uit Doesburg, een Bram´s Seedley. Elk jaar oogsten we er kilo´s van, dit jaar helaas bijna niets. Veel Sint Maarten´s plezier vanavond!

janneke zei

Wat een soorten fruit!!Kun je nu wel kiezen voor de boomgaard?