dinsdag 27 november 2012

energie besparen in de keuken

Met het overstappen naar lokale duurzame energie van de ZET richt mijn aandacht zich meer op ons energieverbruik. Daarbíj... gaat oudste haar spreekbeurt doen over 'energiebesparing in huis'; reden voor haar moeder om het verlagen van ons verbruik nog meer als een uitdaging te gaan zien! En hoe krijg je beter zicht op je verbruik dan door het wekelijks te gaan bijhouden? Sinds vandaag hangt er een lijstje in de meterkast. Wekelijks op dinsdag ga ik de standen noteren. 


Met de zonnepanelen op ons dak is het sowieso een kick om af en toe eens in de meterkast te kijken. Op een heldere dag draait de elektriciteitsmeter gewoon achteruit, of het nou november is of niet. De dagen worden korter, de opbrengst is natuurlijk wel beduidend lager dan in de lente en zomer.

In de keuken doe ik mijn best zo weinig mogelijk gas en elektriciteit te gebruiken. Zo lang we een gezin zijn kook ik met een snelkookpan. Regelmatig aardappelen, ook spruitjes en rode bieten worden daarin snel gaar. Toen we nog vlees aten maakten we er ook geregeld draadjesvlees en kip in gaar. Gisteren aten we spruitjes en ging de pan dus twee keer aan de slag, voor de spruiten 7 minuten en voor de aardappelen 9 minuten. De spruiten blijven in de tussentijd warm in de hooikist. Vandaag eten we weer lekker spruitjessoep met de overgebleven spruiten. Weet je nog niet wat je kunt vragen aan de Sint? Een snelkookpan is superhandig!


Die snelkookpan is nog een verhaal op zich! Je kunt de druk van de pan laten gaan door een klein straaltje koud water over het deksel te laten lopen maar... wat jammer van dat water. Bij mijn ouders thuis leerde ik dat de stoom ook van de pan gaat als je buiten even het ventiel openzet. De stoom ontsnapt binnen de kortste keren. Ons vroegere buurmeisje zei dan tegen haar moeder; 'kijk, buurvrouw gaat weer stoom afblazen'.  Bij mij moest de buurvrouw ook even wennen. De eerste keer dat ze de 'rook'pluim zag kwam ze aanrennen 'Heb je de vlam in de pan?' Ach ja, zo heeft iedereen zijn eigenaardigheden (als het niet erger wordt ;-)

Verder is de hooikist een enorme bespaarder! Het afgelopen jaar gebruikte ik hem zeer geregeld, ik ben benieuwd wat dat doet met ons gasverbruik! De solarcooker in de zomer is leuk maar dat komt nogal precies. De lucht moet wolkenloos zijn en je moet thuis zijn om de cooker af en toe met de zon mee te draaien. Dat is meer 'voor de leuk'...

Wat ik grappig vind te merken is dat veel gerechten met een veel kortere kooktijd gewoon gaar worden! Eieren breng je even aan de kook en daarna doe je het gas uit; de eieren worden gewoon gaar. Zo gaat dat ook met pasta, een minuutje koken en dan het gas uit. Kookwekker zetten en na de gewone tijd is de pasta gaar... Vandeweek kookte ik griesmeelpap. Volgens de verpakking moet dat 3 minuten koken. Na 1 minuut deed ik het gas uit en toen de kookwekker ging was de pap... gaar. Bij al die voedingsmiddelen geldt blijkbaar dat vooral de tíjd nodig is om gaar te worden maar dat dat niet perse op kooktemperatuur hoeft te gebeuren.
Een heel groot voordeel vind ik daarbij dat er op deze manier niets overkookt!

'vis' als toetje!


2 opmerkingen:

anoniem zei

Gaaf! Vissenpudding... Echt jeugsentiment, vooral met verjjardagen ( mijn menu: chamignognsoe, zuurkool, vissenpudding)
Lekker!

energievergelijker zei

handig artikel zeg!