zondag 18 november 2012

Sinterklaas dus pepernoten en witlofschotel met stoofpeertjes

Het kan niet missen; Sinterklaas is weer in het land! En al zeiden papa en mama dat de schoen pas gezet kan worden als Sinterklaas in Zutphen is, dan zijn de pieten ook pas hier; jongste had toch écht gehoord dat Sinterklaas op de televisie had gezegd dat álle kinderen van Nederland dít weekend hun schoen mochten zetten; De schoenen zijn gezet en... de Pieten zijn écht langsgeweest; er zit lekkers in de schoen, de tekeningen zijn weg en de klokhuizen van de appels voor het paard liggen op de mat; zie je nou wel?


Als het dan toch steeds regent, dan gaan we binnen iets bedenken; we gaan pepernoten bakken...  dat doen we zo;

200 gr bloem
3 gr bakpoeder
60 gr bruine basterdsuiker
50 gr boter
2 theelepels stroop
1 eetlepel speculaaskruiden 
4 eetlepels melk
de oven op 175 graden en dan 20 minuten bakkenvandaag gaan ze mee naar school
 's Avonds eten we witlof ovenschotel, dit recept is er eentje waar stoofpeertjes in kunnen. Daarvan heb ik nog een voorraadje van 2011, dat jaar was wél een goed perenjaar... We maken het zo;

witlof 400 gr
potje stoofpeertjes of 2 a 3 stoofperen
75 gr danish blue
 75 gr monchou
1 zakje witte saus
3 dl melk
beschuit
blokjes boter


Witlof gaarkoken en goed laten uitlekken. Peren in stukjes, danish blue en monchou in stukjes, witte saus maken met 3 dl melk en blokjes erin laten smelten. Witlof in een ovenschaal, perenstukjes er tussen leggen en overgieten met de saus. Een verkruimelde beschuit erover strooien en kleine blokjes boter daarop, dan in de oven 15 minuten op 225 graden. Het is een verrukkelijk groentegerecht, lekker met aardappelpuree!

Geen opmerkingen: