woensdag 19 september 2012

lekker vrij, oogsten én pepermunt

Vandaag zijn de kinderen vrij van school, de meesters en juffen hebben een studiedag dus vandaag is het 'juf mama dag'. Eerste wens is om een schilderij te maken. Kopje thee erbij, technieken bij elkaar afkijken, kleuren mengen, er wordt gezellig gekeuveld.


En dan is het tijd voor mama om dingen te leren; Zo kun je in geklopte slagroom zomaar een man met een snor aantreffen, met ook nog wenkbrauwen. Hoe streng hij ook mag kijken, hij smaakt lekker!


En wist je al dat, als je een beetje je best doet, je zó onder de bank kunt gaan liggen? Een soort dweilen maar dan anders...


En als de kinderen niet thuis waren geweest vandaag had ik nooit geweten hoe je in één keer een potje scrabble kunt winnen; juist; met het woord... verenigdkoninkrijkatlaswereldkaartenmeterpluslangetandenmeneerenhoedenput!


Dan heeft mama zelf nog een wens; de goudrenetten gaan nou toch echt uit de boom! Oktober of niet, 4 prachtige appels op de grond vanochtend betekent; aan de slag! Een prachtige oogst halen we binnen. We ontdekken dat je niet 2 appels in één keer kunt plukken omdat ze niet naast elkaar in de plukzak passen. Veel appels zitten strak naast elkaar in de boom als een soort tweeling. Als de ene geplukt wordt met de zak laat de andere ook los en die valt op de grond... De valappels zie je niet op deze foto maar dat betrof toch zeker nog 15. Daar hebben 2 buurvrouwen zich over ontfermd om appelmoes van te maken.


...ik ook van jou...

...tot ziens in de appelmoes...

Met onze oudste fiets ik een rondje langs walnotenbomen, we rapen 12 noten; het dubbele van gisteren maar het is nog aan de vroege kant. Als we langs 'wollige pepermunt' fietsen snijd ik een aantal stengels schuin af. In een tijdschrift las ik over het vermenigvuldigen van pepermunt en dit is zó makkelijk, dat gaan we doen. De onderste blaadjes eraf en in een glas water zetten tot ze worteltjes krijgen, dan in de grond zetten. Het wordt te koud om het dan nog in de tuin te proberen. Ik ga ze deze winter binnen proberen op te kweken, dan kunnen ze volgend voorjaar in de tuin. Als ze eenmaal aan de gang zijn heb je er in de tuin geen omkijken meer naar, nou ja...  dan is het zaak ze binnen de perken te houden, pepermunt verspreidt zich als onkruid, wil je dat niet dan moet je ze in een pot houden, vind je het geen probleem (zoals ik) laat ze dan lekker hun gang gaan.


Geen opmerkingen: