maandag 24 september 2012

Pluk de Stad, appelmoes maken en walnoten rapen

Vanmiddag, tijdens het schillen van een voorraadje appels, wordt er aan de deur geklopt. De postbode staat er met de nieuwe visitekaartjes van Pluk de Stad! Hadden we zo geduimd dat ze er gisteren zouden zijn op de markt, helaas... Maar vandaag zijn ze er dan toch, ze laten een rijk tafereel van oogst en ingemaakte oogst zien. Daar kunnen we weer een tijdje mee vooruit!


De appels zijn overgebleven van de markt van gisteren, dus oude rassen van het Bongerdspad! Een feest om ze te schillen, klein, groot, gehavend en onbeschadigd, vettig en glad. Ik schil een grote pan vol en zet het, met een laag water (ik denk dat ongeveer een derde van de appels onder water staat), zachtjes op het vuur. Belangrijk is dat je niet roert in de appels tijdens het koken. Daarmee verstoor je het garingsproces. Het garen begint namelijk aan de buitenkant van het appeltje en de warmte verplaatst zich langzaam naar de kern van het stuk appel. Als je roert roer je het warme, zachte deel van de partjes af en wordt de rest niet gaar. Het vuur moet wel zacht staan want de appelmoes moet natuurlijk niet aanbranden.


Ziedaar; 6 potten met Bongerdspad appelmoes. We zouden een test kunnen gaan doen, een pot 'Bleek' en een pot 'Bongerdspad' blind proeven en kijken welke het lekkerst is. Maar dat doen we niet! De Bleek ís een prachtige boomgaard, het Bongerdspad wórdt weer een prachtige boomgaard! Beide zijn uniek; we gaan voor eenheid in verscheidenheid.


In de loop van de middag wordt het herfstig, regenen deed het al af en aan maar dan gaat het ook nog waaien! Een goed moment om eens een kijkje te nemen bij een aantal walnotenbomen. Dat hebben meer mensen bedacht! We komen aan bij twee bekende raapplaatsen maar daar wordt al druk verzameld. We besluiten naar een andere plek te gaan, eentje die wel op de kaart van http://www.plukdestad.nl/ staat maar nog niet zo bekend is. Daar ligt een voorraadje noten voor het oprapen en, wat niet zo vaak gebeurt; daar kunnen we zelfs een noot plúkken! Volgende keer de vuilraapstok mee voor al die noten die onder stekelige bramentakken liggen...





Geen opmerkingen: