zaterdag 3 augustus 2013

crisiswinkelen

Ik heb een hekel aan shoppen, helemaal aan shoppen zonder plan... Voor mezelf heb ik weinig nodig, op de één of andere manier vinden dingen mij altijd in plaats van andersom. Maar met het hebben van kinderen wordt er toch af en toe geshopt, omdat ze dat leuk vinden en ach... het is ook best gezellig! Een beetje neuzen tussen spullen, op de hoogte blijven van de laatste snufjes. Ik zie mijn rol dan maar zo; ik breng ze bewustwording bij over de waarde van geld, de betekenis voor het milieu, leer ze geduld te hebben en te bedenken of ze het echt nodig hebben en waarom en ja, we kopen echt heel geregeld iets hoor. Een soort evenwicht tussen krijgen en zelf kopen; nieuw én tweedehands.

En dan ik... weet je wat ik wel leuk vind? Tweedehands spulletjes verzamelen, ruilen, weggeven en krijgen én vinden bij het grof vuil. Jammer dat in Zutphen geen grof vuil te vinden is (behalve dan geregeld bij de glascontainers). Toen ik nog in Amsterdam woonde hield ik speciaal de 2 avonden vrij waarop het grofvuil op straat werd gezet. Na het eten stapte ik op mijn fiets, nog nét niet met boodschappenlijstje, en vond de prachtigste spullen. Met mij reden er busjes met hetzelfde doel. Ik zag het mezelf al helemaal doen 'later'; mijn werkweek zou bestaan uit 'morgensterren' en ik zou volmaakt gelukkig zijn!


Maar... de gratis spulletjes zijn nog steeds te vinden hoor! Luxer zelfs want te zoeken vanuit je luie stoel! Daarvoor bezoek je bijvoorbeeld Marktplaats, typt in de zoekbalk je woonplaats in en klikt op het balkje 'prijs'. Automatisch begint de pagina dan met het eerst tonen van de gratis spullen. Soms vergeet ik de mogelijkheid weer en dan opeens zoek ik weer af en toe. Vaak zijn het tuinmaterialen en huisdieren die gratis worden aangeboden, of grote meubelstukken. Soms zit er een kadootje tussen! Zoals de twee stoeltjes die je hierboven ziet! Ik vond ze 2 weken geleden en heb er al vaak op gezeten als de kinderen gingen zwemmen. Voor deze manier van 'crisisshoppen' moet je wel geduld hebben (en dat heb ik ;-)

En met de volgende twee ben ik ook nog steeds heel erg blij! Twee compostvaten! Wat de één in de weg staat is wat de ander precies kan gebruiken!1 opmerking:

janneke zei

In Otterlo noemden we het 'de Kraak'. Een paar keer per jaar kon je het op de stoep zetten en werd het de volgende ochtend door de gemeente opgehaald. Maar 's avonds... vond je de mooiste dingen bij de kraak.