woensdag 10 oktober 2012

haken, zaden én lekker vegetarisch; spruitjessoep en prark

De koude maanden staan weer voor de deur; tijd om m'n verkoopvoorraadje gebreide babyslofjes weer op peil te brengen! Het haken van de koordjes is altijd een leuk klein klusje wat tussen de bedrijven door kan. De haaknaald en de bolletjes gaan mee in de tas om te pakken bij ieder wachtmoment. Ongemerkt haak ik zo de slofjes af (afhaken in de goede zin van het woord).


Op zolder liggen zaden van bloemen te drogen. Links (voor en achter) zijn de bloemen van de echinacea (zonnehoed) die vol zitten met zaadjes. In het midden de Agapanthus, rechtsboven goudsbloemzaad en rechtsvoor wat zaden van de Oost Indische kers. Van die zaden kun je ook iets lekkers maken wat heet; 'kappertjes voor de armen' of armeluis kappertjes. Ik las daarover eens in een boek maar als je googlet kun je het ook vinden. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar mocht je het leuk vinden dan is het er nú de tijd voor!


Als de kinderen mij vandaag vragen wat we eten is mijn antwoord; we eten V.A.W. Hun vraag is dan beantwoord. Als één van hun het niet verstaat legt een ander het uit; We eten 'Van Alles Wat', oftewel; kliekjes. Vanavond is het kiezen tussen spinazietaart en stamppot zuurkool. 

Vandeweek hebben we lekkere soep gegeten... spruitjessoep. Een tijd geleden ontdekte ik dat gerecht toen ik gekookte spruitjes over had en googlede op recepten daarmee. Deze spruitjessoep is verrukkelijk! Gekookte spruiten gaan met een flinke aardappel (in kleine stukjes gesneden) in water met bouillonblokje. Een tijdje koken tot de aardappel gaar is, de staafmixer erin én een kuipje smeerkaas. Kook er voor iedereen een eitje bij. In dit geval had ik nog prei in de koelkast, die ging in heel dunne ringetjes in de soep. Met een stokbroodje erbij heb je een voordelige en gemakkelijke én smakelijke maaltijdsoep!Als toetje aten we 'prark'; geprakte (nou ja, gebroken) bastognekoeken met vanillekwark
Leuk om te eten met kinderen omdat ze eerst hun koek moeten breken, de smaak is heerlijk, daar kun je je vast wel iets bij voorstellen.
2 opmerkingen:

Trudy zei

Ziet er allemaal heerlijk uit! Dankjewel voor de ideetjes!!

Anoniem zei

Bij het buurt opruimen troffen jullie ook een paraplu aan. Dat is dan dubbel geluk (paraplu en/og hoed in huis op is vragen om onweer of ongeluk). Als de paraplu stuk is, haal je de stof er af, daar kun je een zadeldekje van maken (altijd gereed in de fietstas) met een stuk elastiek (uit nu rijp voor stofdoek ondergoed), een geen wegwerpplastic meer tas, een hoesje voor vieze sportschoenen (afijn, nog veel meer). Dan hou je het frame over en dat kun je omgekeerd, inclusief kromme of gebroken spaken, heel goed gebruiken als droogmolenparaplu. Vooral met veel te drogen thee/kruidenplanten ideaal voor op zolder, in de schuur. Zijn alle spaken stuk, breek ze er dan met een tang uit en neem mee op bermfruittochten. Met mijn 1.58 m. kom ik zo toch bij best veel fruit, dat te hoog hangt of boven de sloot. Voorwaarde is wel dat het handvat een halve lus is. Overigens, dwergkweeën groeien aan de chaenomeleus struik en laag. Met het oog op honden was ik die eerst gewoon en daarna in water met een flinke scheut azijn, even laten staan en afspoelen. Je kunt ze net als kweeperen en appels verwerken of gewoon als luchtverfrisser gebruiken. De oogst in het noorden van bermfruit valt vies tegen, gelukkig was er vorig jaar overvloed. En: lege potjes van augurken, uitjes enz. houden hun geur vast of zijn het alleen de deksels? Die potjes gaan dus hier in de glasbak, zelfs zoetzuur van komkommer krijgt een bijsmaakje erdoor. Veel succes met het oogsten.