woensdag 12 juni 2013

delen is vermenigvuldigen

Een aantal jaren terug startte ik, met 2 andere Zutphense vrouwen 'Pluk de Stad, Zutphen op je bord'. We wilden in kaart brengen wat er in onze eigen stad te plukken en rapen is op openbare grond. Pluk de Stad is een initiatief wat begon in Utrecht en wij sloten aan. We mochten gebruik maken van de site die al bestond; plukdestad.nl, en dat hebben we gedaan! 


We stonden op markten en lieten mensen proeven en zien wat er te oogsten is in onze stad en hoe dat smaakt! We ontmoetten veel mensen die we vaak op een idee brachten. Na het registreren van al het oogstbaars gingen we ieder ons weegs, Pluk de Stad Zutphen rust even uit maar alle drie hebben we zelf iets moois uitgewerkt; het Bongerdspad, (de oude stadsboomgaard)  is in oude staat teruggebracht, een laan met kersenbomen is aangeplant en naast mijn huis verrees een buurtboomgaard!

Als stadsplukker zijn mijn ogen natuurlijk steeds aan het zoeken; mijn fietstochtje door de stad leidde gisteren langs een aantal oogstplaatsen op openbare grond. Ik was nieuwsgierig hoe het gaat met de stoofperen en met de perzikboom! Ben je nieuwsgierig waar deze bomen in Zutphen te vinden zijn? Een goede reden om de site van plukdestad eens te bezoeken ;-) En als je daar dan toch bent... voer dan gelijk de oogstplaatsen die jij weet even in ;-) Het is een googlemaps kaart, heel Nederland staat erop!

perziken, nog heel klein

stoofperen

Gisteren was ik in een winkel en raakte aan de praat met de winkelier, allemaal onderwerpen om kippenvel van te krijgen, dingen die niet goed gaan in de stad, die eng zijn of gevaarlijk. We kwamen tot de conclusie dat het uitzonderingen zijn maar dat ze zo groot worden omdat ze zoveel impact hebben. Bij het weggaan besloot ik hem iets te laten zien waar ik helemaal blij van ben, de foto's die je hierboven ziet. Ik vertelde hem, een echte Zutphenaar, waar ik deze bomen had gefotografeerd, hij was stomverbaasd en toen kwam er iets prachtigs op gang! Hij vertelde me de plaatsen waar je tamme kastanjes, hazelnoten, appels en peren kan plukken. Er waren plaatsen bij die ik nog niet wist... gewéldig! Bij het verlaten van de winkel had de schrik plaatsgemaakt voor iets leuks. Iets wat verdrietig maakt had plaatsgemaakt voor iets wat blij maakt en dat was een bewuste keuze.

Vandaag zag ik gebeuren wat een mooie wetmatigheid is;

Delen is vermenigvuldigen

Door te vertellen waar je kunt oogsten vertellen anderen waar zij oogsten; door gul te zijn wordt een ander dat ook. Sinds ik vertel waar ik oogst weet ik zóveel meer oogstplaatsen dat de oogst steeds overvloediger wordt. En wat betreft die perzik? Misschien zijn anderen me voor... maar dan ga ik omdenken; als er blijkbaar zoveel behoefte is aan het oogsten van fruit dan ga ik me hard maken voor meer fruit in de stad! Werk aan de winkel!

4 opmerkingen:

Trudy zei

Mooi stukje weer! Hier in het dorp, bij het park zijn ook bomen met stoofpeertjes. Ik was eens te verlegen om ze rechtstreeks van de boom te plukken en raapte ze eronder vandaan. Toen ging er een deur los van een huis er tegenover en kwam er een bejaarde man aan met zo'n pluknetje! Lief toch?

Anoniem zei

Ja lieve Erna, daar ben jij goed in! In mensen de andere kant laten zien, en kijk eens hoe iemand dan "open" bloeit! Ik ga graag met je op pad naar de tamme kastanjes en al dat andere lekkers, lijkt me heel gezellig!

Firma Fluitekruid zei

Ik vind het een fantastische site! Ik zag op jullie kaart alleen een plukplek midden in de Rijnhaven bij Katendrecht, dat vond ik wel bijzonder... (denk dat-ie een beetje verschoven was). Maar verder vond ik hem echt gaaf, heb er al veel info afgehaald. Mijn voornaamste plukplek ligt op particulier terrein, dus die kan ik helaas niet delen, en veel plekken waar goeie planten groeien zijn tevens hondenuitlaatzones, maar ik hou het in de gaten.

Anoniem zei

fantastisch, jammer dat de meeste gemeentes op openbaar terrein meestal planten en struiken neerzetten waar je niets aan hebt, gelukkig heb ik bij mij in de buurt wel weer de vlierbes in bloei zien staan ,dus morgen gewapend met een emmer op pad.zou het niet fantastisch zijn als gemeentes i.p.v. andere struiken en bomen wat meer nuttige gewassen neerzetten en bovendien niet elke 14 dagen veldjes en bermen waar wel wat leuks groeit helemaal kort maaien.