dinsdag 21 mei 2013

opruimen is ruimte maken!

Ik weet niet of het handig was dat ik vanochtend besloot de kast met fotoalbums en schoolspullen op te ruimen. Als je wilt opschieten moet je niet in een kast met herinneringen duiken ;-) Maar kostbaar was het wel. Plankje voor plankje haalde ik de kast op zolder leeg en mijn ogen en handen gleden over dingen van lang geleden. Dingen die je niet dagelijks nodig hebt maar die wel heel waardevol zijn. Ik sta met de bijbel van mijn opa en oma in mijn handen. Vooral de gebreide hoes die eromheen zit herinnert me aan de tijd dat ik als meisje bij ze aan tafel zat en er na het eten uit werd voorgelezen. Toen oma overleed was voor mij duidelijk dat ik die bijbel graag wilde hebben als herinnering aan haar. Ik sla het open en zie in de binnenkant een velletje uit een bijbelse scheurkalender. Oma las ook altijd het berichtje van die dag voor.

oma's brilletjes...
Ik weet nog toen ik de bijbel kreeg dat dat velletje me erg raakte! Er staat een tekst op die haar gesteund moet hebben en de datum boven het briefje is 6 juni 2000. Een jaar later, op 5 juni, overleed ze.

En dan maak ik een zakje open met daarin 3 tegels. Ze zijn zó jaren '70 groen dat ze tegenwoordig niet zouden misstaan in een hippe keuken of badkamer! Het zijn tegeltjes uit de badkamer van mijn ouders, uit het huis waar ik als 6 jarige woonde. Toen ze een andere tegelvloer lieten leggen kreeg ik, op mijn verzoek, 3 tegeltjes. Als ik ze zie denk ik aan mijn voetjes die daar vaak overheen hebben gelopen...


En dan een rij met wandelgidsjes. Zal ik ze wegdoen? Ze zijn zeker 12 jaar oud (de leeftijd van onze oudste) en ik zou er niet meer op durven vertrouwen als we weer gaan wandelen. Ik blader door het wandeldagboek wat erbij staat. Toen we samen waren wandelden we ieder vrij moment. Liefst stukken van lange afstandswandelingen of rondwandelingen in de buurt van Amersfoort  en Amsterdam (daar woonden we toen). In het dagboek hield ik onze tochten en belevenissen bij. Het lijkt al lang geleden en... het boekje is nog lang niet vol! Ik laat alles staan tot nader order. Als we weer aan het wandelen slaan kan ik ze altijd nog wegdoen en de nieuwere versie aanschaffen.


Ook staan er allerlei dingen van de Erna die ik was en nu niet meer ben... In de afgelopen jaren is er veel veranderd. In hoe ik in het leven sta, in keuzes die ik maak en waar die door gevormd worden. Ik ga even terug in mijn jongere jaren en besluit dingen weg te doen die niet meer bij me passen. Heerlijk; opgeruimd staat netjes! Opruimen is ruimte maken op je planken én in je hoofd ;-)

En aangezien niet iedereen in de buurt van 'mijn stoep' woont geef ik hier een creaboekje weg! Een inspirerend boekje met ideetjes om met kinderen stenen te beschilderen. Het is in het Duits geschreven (ik kocht het in een supergrote creawinkel in Aken) maar er staan zoveel foto's in dat de taal geen rol hoeft te spelen. Lijkt het je leuk? Laat dan een berichtje achter of stuur even een mailtje...


5 opmerkingen:

Trudy zei

Mooi klusje zo... door zo'n kastje en je leven heen spitten.

Cisca, Servie zei

Ja, ik heb wel interesse in dat boekje. Lijkt me leuk om met de kleindochters er iets uit te maken

Anoniem zei

Ja ik wil ;o)

Heerlijk om met de kinderen van kindertuin Valkenstijn, stenen te beschilderen voor hun eigen schooltuin(tje)! Warme groet Christine

Marianne (neemt de ruimte) zei

Wat een leuk boekje! Vast ook voor 'grote kinderen' leuk om te doen, dus ik doe graag mee met de verloting :-)

En nog een tip voor een opruimboek, dat ik zelf erg motiverend vond: 'Weg met de warboel' van Karen Kingston.


De Verdubbeldame zei

Het kinderatelier van onze woongemeenschap organiseert op 9 juni voor de kinderen een workshop stenen zoeken en beschilderen in het Museumpark, het zou super zijn om dat boekje als inspiratie te hebben!