vrijdag 1 november 2013

kwee, ik kan er wat mee

Wat een indrukwekkende vrucht; de kweepeer! Hij staat als blikvanger bij de deur en elke keer als ik er langs loop ruik ik z'n bijzondere geur, straks ga ik hem verwerken...


Ik heb eigenlijk nooit iets met kweeperen gedaan, wel eens een potje jam gekregen maar daar was ik niet zo wild van. Ik dacht dan ook; kweeperen, wat moet ik ermee en deed dus geen moeite ze te vinden. Tot ik vanmiddag bijna over een mand met kweeperen struikel... Ik kom met jongste terug van de bibliotheek en de kringloopwinkel en we stoppen even bij deze mand; wat staat er op dat briefje en wat ligt daar in die mand? Ik pak er een grote kweepeer uit en besluit daar thuis iets mee te kokkerellen, gewoon eens proberen.


De kweepeer gaat met schil in stukjes in de pan, het klokhuis eruit en dan opzetten met een bodem water en wat rietsuiker. 


Na een paar minuutjes kan ik met de stamppotstamper al een prachtige saus maken. En nu? We proeven het, best lekker, een beetje citroenig. En dan opeens heb ik een idee; jongste vroeg mij of ik dit weekend appelcake wil bakken. Dat ga ik doen! Een derde deel van de boter vervang ik door kweeperengelei, ik ben heel benieuwd hoe de smaak van de cake zal zijn! 


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo hee, die kwee heeft je om gekregen? Wauw! Ik heb gisteren 10 potjes kweeperenjam gemaakt, de schillen en klokhuis kook ik eerst apart in wat water, daarna door een doek filteren en uitknijpen. Er zit zoveel pectine in dat de jam uit zichzelf geleert. De peer in stukjes en koken in haar eigen schillensap. Suiker erbij (50%) en zeker een half uur koken. Zo lekker! Morgen ga ik weer een lichting koken.
Jij succes met je cake!

izerina zei

Ik vond er een paar en heb ze in heel kleine stukjes gesneden en er gewoon kweeperenmoes van gemaakt,zoals appelmoes.