maandag 25 maart 2013

Zutphenaren en Zutphenezen...

Voor jongste zing ik een Fries liedje, ze zingt mee en vraagt dan; wat zing je eigenlijk? Ik vertaal voor haar de tekst. Ze denkt even na en zegt dan; jij komt niet uit Zutphen he?

Toen we in Zutphen kwamen wonen hoorden we van iemand dat er een verschil is tussen Zutphenaren en Zutphenezen.  De eerste zijn 'import', de laatste zijn geboren en getogen in Zutphen. We kregen wat handreikingen en tips om goed in te burgeren ;-) want helemaal vanzelf zou dat niet gaan werd voorspeld.

Zutphen met op de voorgrond 'de Bleek' een heel oude boomgaard!
Van vroeger herinner ik me nog wel, als Groningse (met een Drentse en een Friese ouder), het steeds maar benadrukt worden van het verschil tussen Friezen en Groningers. Ik moet zeggen; het ging er vaak meer over in de gesprekken en grappen dan dat het bleek in de praktijk. Geboren op de grens van beide provincies groeide ik op in Groningen en ging ik naar school in Friesland. Later toen ik in Amsterdam woonde werden Friezen en Groningers juist weer meer gezien als eenheid; mensen van het platteland.  Soms dachten mensen iets Zeeuws of Limburgs aan  mijn tongval te horen...

Bepaalde eigenschappen koppelen aan een bepaalde streek is helemaal niet handig. Overal wonen aardige en minder aardige mensen. Hebben sommige mensen het hart op de tong, zijn andere meer introvert. Overal wonen mensen die gewoon zijn... wie ze zijn! Aanpassen is niet nodig, jezelf proberen te zijn wel!

In die zin vind ik het volgende heel grappig;
Op ons adres wonen 5 personen. Het zijn 3 Zutphenaren en 2 Zutphenezen. Ze komen uit de provincies Groningen, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Ze zijn allemaal heel verschillend maar dragen wel dezelfde achternaam. Bij deze bedenk ik voor ons gezin het volgende stempeltje;

  we zijn Zutphens!

Met dat inburgeren in Zutphen is het 11 jaren geleden erg meegevallen. We kregen een warm onthaal door Zutphenaren en Zutphenezen in onze straat. Home is where the heart is; voor ons is dat nu; Zutphen!

3 opmerkingen:

Vlijtig Liesje zei

Wij wonen op een half uur rijden van Zutphen en soms ga ik er wel eens winkelen omdat het zo gezellig is.

Voor mij staat Zutphen ook erg bekend vanwege de vrije school.

Marianne zei

Leuk om te lezen Erna, vooral omdat ik zelf ook in Zutphen woon, en nog niet zo lang. We vroegen ons al af hoe je de inwoners hier nou eigenlijk noemt - hoorden verschillende dingen. Mezelf noem ik voorlopig nog maar niks...daar voelt het nog te vroeg voor.

Aritha zei

Ik weet niet wat ik precies ben ( half Zeeuws/ half Hollands maar val je helemaal bij als je zegt: thuis is waar je hart is.