zaterdag 18 augustus 2012

kinderen en koken én eetbare bloemen

Op een tropisch warme dag zoals deze vermaakten we ons vooral binnenshuis. Met screens voor de ramen (wat een uitvinding! het blijft koel in huis!) is het prima vol te houden. De meiden wilden graag voor het eten zorgen en zo geschiedde. De buurman had ons verblijd met een krop sla, daaromheen zou ons avondeten bedacht worden. 

Hoe meer attributen en hulpmiddelen gebruikt mogen worden hoe leuker de kinderen het koken vinden! De roerzeef is één van de favorieten maar vandaag konden we ook de 'slaslinger' gebruiken. de knoflookpers, de eiersnijder, allemaal apparaten waarbij niet steeds meegekeken hoeft te worden. Gisteren vonden we in een winkeltje ook een champignonsnijder, die ligt nu in onze la voor gebruik een andere keer. Een uiensnijder of meer uienhakker hoort ook nog bij de inventaris, die hadden we vandaag niet nodig. Veel van die dingen heb ik in de kringloop gevonden. Ze zijn handig én leuk, we hebben ze bijvoorbeeld ook allemaal gebruikt tijdens een kookfeestje van onze oudste. Mooie bijkomstigheid is dat de kinderen leren koken én graag willen helpen als ik kook.
Na al het was- en snijwerk gingen de meiden nog op pad voor eetbare bloemen en kruiden en plukten ze nog bramen. Na een strenge controle van mij (ze mogen niet zelf plukken en eten zonder dat een groot iemand het heeft nagekeken) werd de sla afgemaakt. Zo'n salade is bijna jammer om op te eten... maar hij heeft gesmaakt! Met shoarmabroodjes, een schaaltje knoflooksaus (yoghurt/mayo/knoflook/peper/zout) én vegetarische frikandellen hebben we gesmuld. Met een ijsje toe was ons vakantiediner compleet.
De bloemetjes die je ziet zijn trouwens; komkommerkruidbloemetjes (borage), oost-indische kers, madeliefjes, goudsbloem (bloemblaadjes), bloemetjes van knoflookbieslook.


Geen opmerkingen: