donderdag 23 augustus 2012

vlierbessen, tomaatjes en droogbloemen

De vlierbessen beginnen te rijpen! Tijd om ze te oogsten. Niet alle struiken hebben hun vlierbessen rijp maar een emmertje plukken lukte al goed. Ik vind het nog steeds bijzonder dat je in een stad kunt oogsten, deze foto illustreert dat voor mij (de Drogenapstoren met rijpe vlierbessen).


Onze jongste was niet helemaal fit en bleef vanmiddag bij mij thuis. De grote stap naar groep 3 en de veranderingen die daarbij horen eisten hun tol, even pas op de plaats. Het zonnetje scheen en we gingen samen op pad, moeder en dochter, dat was even heel speciaal. Wat drinken mee en wat lekkers maar ook een emmer en 2 scharen; samen hebben we vlierbessen geplukt. Vlierstruiken staan overal dus we zijn kriskras door onze wijk gefietst. Misschien leerde ze vandaag niet het woordje 'roos' te schrijven maar ze leerde wel iets anders; hoe je vlierbessen kunt herkennen, hoe de blaadjes eruit zien en hoe je zelf je spulletjes bij elkaar kunt plukken. Thuis hebben we met een vork de besjes gerist en nu staat de sappan weer te borrelen. Morgen kunnen we trots stikkertjes op de dekseltjes plakken met daarop vlierbes 2012, en daarvoor is het dan wel weer handig om te leren schrijven ;-) Morgen weer naar school...


Onze tomatenplant begint rode tomaatjes te produceren, ik heb het vermoeden dat de plant wat vocht te kort is gekomen want het blijven mini tomaatjes (of zijn het cherrytomaatjes?) Morgen krijgen ze alledrie eentje mee in hun schooltrommeltje.


En met deze droogbloemetjes kwam onze oudste vandaag thuis van haar schooltuintje, met een grote voorraad bieten die we snel hebben uitgedeeld in de buurt. Geweldig die oogst elke week!

1 opmerking:

jente zei

Afgelopen weekend mijn favo-plukplekje bezicht, de vlierbessen waren bijna rijp. Genieten is dat: plukken in de stad! En ook grappig, hoe sommige mensen kijken als ik met de kinderen rozenbottels sta te plukken :-)

Doe jij nog andere vruchten door de vliesbessensiroop? Of alleen suiker en evt. citroenzuur?

Groeten, Jessica